Osijek
POTPISAN UGOVOR

Obnovit će se dvorac Savojskog
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Ugovor o izradi projekta obnove dvorca Eugena Savojskog u Bilju potpisao je u utorak općinski načelnik Željko Cickaj, u nazočnosti ministrice regionalnog razvoja Nataše Tramišak i Ivana Anušića, župana Osječko-baranjske županije.

Cickaj je podsjetio da je priprema krenula 2017. godine, kada je Općina sa Županijom ušla u suvlasništvo dvorca, pa je zahvalio Županiji, resornom ministarstvu, SAFU-u i svima koji su pridonijeli da se potpiše ugovor za projekt kojim će se detaljno precizirati obujam i vrste radova u obnovi te sadržaj dvorca kao turističkog potencijala.

- Sredstva su osigurana, mi smo prijavili projekt na ITU mehanizam Grada Osijeka, a dio sredstava moraju osigurati Županija i Općina kako bi se obnovio taj biljski turistički i povijesni biser - kazao je Cickaj.

Anušić smatra da su dvorci kao kulturna ostavština golem potencijal, pa ih zato obnavljaju. U općini Bilje pri završetku je obnova kompleksa dvorca Tikveš, u Našicama se obnavljaju dva dvorca Dore Pejačević. “To radimo s našim Ministarstvom, SAFU-om, našim načelnicima i gradonačelnicima. Biljski dvorac Županija i Općina Bilje sufinanciraju s ministarstvom i očekujem vrlo brzo dovršetak izrade svih onih dokumenata koji prethode kompletnoj obnovi dvorca. Dvorci u Donjem Miholjcu i Valpovu trebaju također u obnovu, ali zbog imovinsko-pravnih pitanja pregovora se s njihovim vlasnicima koji nisu ovdje - istaknuo je Anušić.

Tramišak je naglasila kako su ulaganja u kulturnu i prirodnu baštinu u Županiji sada na razini gotovo 250 milijuna kuna.

- Među ostalih sedam projekata koji se pripremaju s dokumentacijom i studijama za prijavu na EU fondove u novom programskom razdoblju i neki su u široj okolici Osijeka - Erdutska kula i utvrda Kolođvar. Sve su to naši kulturni biseri koji će na karti vidljivosti Županije mnogo pridonijeti valorizaciji u turističkom smislu, ali i u pojačanju gospodarskih aktivnosti koje će se vezati na taj segment - rekla je ministrica. D. Pejić
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike