Regija
HRVATSKA PČELARSKA SLUŽBA 112 U VSŽ-U

Odlutale rojeve pčela uklanjaju i zbrinjavaju
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Na poziv građana educirani pčelari odlaze na intervenciju. Popis pčelara nalazi se na internet-stranici https://www.hps-112.com
ŽUPANJA - U Vukovarsko-srijemskoj županiji rad je počela Hrvatska pčelarska služba 112, koja će se brinuti za odlutale rojeve pčela i pomagati građanima kada im "nepozvani gosti" dolutaju na prozor, ogradu, drvo u dvorištu, vikendicu, i slične lokacije.Riječ je o prvom takve vrste i organizacijski jedinstvenom projektu volonterskog zbrinjavanja rojeva pčela nepoznatih vlasnika, koji danas djeluje i uz potporu Ministarstva poljoprivrede. Pokrenut je u Varaždinu, a obuhvatit će sve županije u Hrvatskoj.

Spasiti pčele
Nositelj je projekta i koordinator za Vukovarsko-srijemsku županiju udruga Matica Županja, koja će u suradnji s drugim pčelarskim udrugama i službama na tome području uklanjati i zbrinjavati pčele doseljene na neželjene lokacije. Građanima će biti servis u slučaju kada rojevi pčela predstavljaju opasnost za njihovo zdravlje, ili remete normalan život.

Županjske su pčelare, zajedno s kolegama iz Virovitice, koji ga također počinju provoditi, s projektom prošloga tjedna upoznali Dražen Jerman i Antun Karlović uime koordinacije Hrvatske pčelarske službe 112. Ustvrdili su kako svakog dana okuplja sve više volontera, educiranih i savjesnih pčelara i njihovih udruga. Svojim angažmanom, odvajajući vrijeme za društveno koristan rad, ujedno rade i na očuvanju pčelinjeg fonda i okoliša u kojemu žive i rade. Vrlo im je važno spasiti pčele kao zaštićenu vrstu, i svaki će roj koji uklone biti smješten u košnicu, u pčelinje društvo, i nastaviti s razvojem.

Krenule intervencije
Na poziv građana član pčelarske udruge koja je najbliže mjestu pojave roja odlazi na intervenciju te ga na siguran i neškodljiv način besplatno uklanja. Hrvatska pčelarska služba 112 u isto je vrijeme i jedan od načina promocije pčela, pčelara i pčelarstva i spajanja, na obostrano zadovoljstvo, građana s lokalnim pčelarima.

Uz podjelu novih, prepoznatljivih pčelarskih odjela i novog sustava specijaliziranih bežičnih usisavača za pčele kupljenih sredstvima iz donacije, pčelari volonteri Danijel Čajko, Ivan Mišković i Damir Piljić, inače članovi županjske udruge Matica, sada će svoja nova saznanja nesebično dijeliti i s drugim pčelarima zainteresiranim za taj društveno korisni rad. I poručuju da za opstanak pčela u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema straha.

Čajko najavljuje da će formirati tim na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, u projekt će biti uključeni pčelari iz ostalih udruga koji će biti na raspolaganju svojim sugrađanima u slučaju potrebe. Protekle su subote već imali jednu intervenciju, a s obzirom na to da je sada sezona rojenja, zasigurno će biti još dosta posla.

- Imate li problem s doseljenim rojem pčela, posjetite stranicu https://www.hps-112.com gdje uvijek možete pronaći popis najbližih pčelara i njihove kontakt-brojeve u vašoj županiji, a koji će taj problem riješiti za vas na najbolji mogući način - poručuju županjski pčelari.

Marija Lešić Omerović
ROJENJE PČELA I PRONALAZAK STANIŠTA
Pčele se uglavnom roje tijekom svibnja i lipnja, jer roj koji iziđe iz košnice mora osigurati novo stanište i hranu, kao i dovoljno pčela za zimovanje, za što u razdoblju od kasnog proljeća, ili ranog ljeta, do zime imaju dovoljno vremena. Roj se smješta na neko njemu pogodno mjesto i čeka sve dok pčele izviđačice ne nađu prikladno mjesto za život. Tada se cijeli roj diže i odlazi ondje, gdje formira svoje stanište. Roj pčela koji je tek izišao iz košnice ne bira mjesto gdje će čekati, nego se smješta na najneobičnija mjesta i tu dolazi do problema.
Najčitanije iz rubrike