Regija
PREDSTAVLJENO IDEJNO URBANISTIČKO RJEŠENJE

Na mjestu kupke Breznica resort, pozvani investitori
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Na 50.000 kvadrata predviđena dva hotela, kuće za odmor, bazeni, trgovine, jezero
BREZNICA ĐAKOVAČKA - Nakon samo šest mjeseci od njezine kupnje za 1.945.000 kuna, što je 25 posto njezine početne cijene na prvoj elektronskoj dražbi, Općina Levanjska Varoš jučer je organizirala prezentaciju idejnog urbanističkog rješenja kompleksa Stare kupke u Breznici Đakovačkoj.Prema idejnom rješenju koje je izradio osječki Arhitektonski ured Rechner, a koje je jučer predstavljeno u krugu samog kompleksa, arhitekt Bruno Rechner osmislio je moderan kompleks Breznica resort, koji je u korespondenciji s postojećom prirodom i prirodnim resursima kompleksa, na čemu je utemeljena i njegova bogata lječilišna prošlost – ljekovitom sumpornom vodom i geotermalnim izvorima. Obuhvaća sve turističko-ugostiteljske, infrastrukturne sadržaje koje resort podrazumijeva.

Idejnim rješenjem resort na površini od 50.000 četvornih metara obuhvaća dva hotela, kuće za odmor, dva bazena, veliki i mali, kao i bazen s ljekovitom vodom, ugostiteljske sadržaje i dr. Resort je povezan s tamošnjom prirodom u koju je inkorporirano i malo jezero. Nije opterećen prometom, vozila su na jedinstvenom parkingu, a prostorom se kreće malim vozilima za prijevoz prtljage i sl.

– Nakon jučerašnje prezentacije idejnog rješenja očekujemo u idućih šest do 12 mjeseci javljanja ulagača s kojima će Općina sklopiti ugovore kako bi se izbjegle sve neozbiljne i nerealne namjere. Ovisno o njihovim vizijama, uz postojeće sadržaje, odnosno sadržaje osmišljene idejnim rješenjem, može im ponuditi i "golu numeru", a postojeću izgrađenost zadržati u nekom starom stilu - kaže načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka.

– Jednom riječju, sve što moderni kontinentalni turizam treba. Hoteli su to, sadržaji za visoki turizam, jer on sobom povlači i manje, privatne smještaje, a želimo da kompleks bude oslonac razvoja lokalne zajednice za OPG-ove, proizvođače domaće hrane, za obrte, usluge i dr., da kupka bude zamašnjak zaposlenosti lokalnog stanovništva – kaže Tidlačka.

Dodaje da s idejnim rješenjem idu i ostali sadržaji - šetnice, tematske staze, tereni... I dalje je prisutna ideja o domu za starije visoke razine, sve je na ulagačima. Postojećem dijelu ne treba mnogo da se privede svrsi. Nakon kupnje kompleksa Općini je od četiri milijuna kuna za to podignutog kredita HBOR-a ostala još polovina. S tim ide u uređenje osnovne infrastrukture, a namjera je i apliciranje na EU fondove, ministarstva.

– Nama bi odgovaralo da kompleks damo na, primjerice 100 godina, no ugovorima to treba riješiti tako da nekome to nije samo osnova za podizanje kredita i da ostavi to. Općina zasad ostaje vlasnik, a ugovorima s ulagačima danas-sutra treba riješiti odnose – kaže načelnik.

Na upit što ako se ne javi nijedan ulagač, ističe da Općina ima svoju tvrtku Maslačak s nizom djelatnosti. Sadašnjom lepezom djelatnosti i njezinim širenjem Općina preko Maslačka ima ideju bavljenja ugostiteljstvom i dr.

– No bolje je da u kompleks uđe privatni kapital – kaže Tidlačka, i dodaje kako zanimanje za kompleks u Breznici Đakovačkoj već postoji.

Namjera je, dodaje, da već tijekom ove godine Maslačak u kompleksu počne s ugostiteljstvom u postojećim objektima, i da to dade prvi dah novom životu, a da potom taj primjer slijede ulagači.

Suzana Župan
Općina Levanjska Varoš u sljedećih šest do 12 mjeseci očekuje javljanja ulagača s kojima će sklopiti ugovore
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike