Osijek
VRIJEDAN PROJEKT ZA “KLASJE”

Cilj je da djeca nisu u
instituciji, već dati im dom
Objavljeno 11. svibnja, 2021.
Korisnik projekta je Centar za pružanje usluga u zajednici “Klasje”, a vrijedan je 15 mil. kuna

Oko 15 milijuna kuna vrijedan projekt "Zaslužujemo najbolje" financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj predstavljen je na početnoj konferenciji u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici "Klasje". Riječ je o projektu čiji je cilj smanjenje broja institucionalizirane djece te sprječavanja daljnje institucionalizacije.

- Projektne aktivnosti obuhvaćaju sedam lokacija, od kojih je jedna u Čepinskim Martincima. Riječ je o našoj postojećoj kući sagrađenoj još 40-ih godina prošloga stoljeća i koja je potpuno derutna te će se ondje sagraditi nova kuća i potpuno opremiti. U njoj će biti pružena usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku, a što podrazumijeva da djeca žive u manjim skupinama i da zajedno sa svojim odgojiteljima provode život najbliže onom u obitelji – pojasnila je ravnateljica Centra Miranda Glavaš Kul.

Uz to, Ministarstvo državne imovine dalo je na korištenje tri stana u Osijeku. Jedan se, kaže ravnateljica, nalazi na Trgu Ljudevita Gaja i ondje će biti organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu podršku, a namijenjen je djeci bez pratnje. Također, tu su i dva stana za mlade koji izlaze iz sustava i koji ondje imaju razdoblje polusamostalnosti. Ondje ih, naime, povremeno obilazi odgojitelj i pruža im podršku sve do njihove 21. godine, a zahvaljujući Zakladi Hrvatske pošte, na raspolaganju su im police životnog osiguranja koje im se isplaćuju kao rente u iznosu od 6000 eura tijekom dvije godine. Iz prve ruke takav nam je život pojasnila Danijela Kalanjoš, koja je naglasila da joj je prilagodba pomogla da izgradi svoj identitet, ali i naučila je stvarima poput samostalnog plaćanja režija, kuhanja i brojnih drugih aktivnosti koje su u obiteljima uobičajene. Smatra, kaže, da je zahvaljujući iskustvu puno zrelija od svojih vršnjaka te je zahvalna za mogućnost što nakon izlaska iz ustanove može do 21. godine živjeti uz povremeni nadzor odgojitelja, što joj itekako pomaže.

Zadovoljstvo zbog projekta nije krila ni Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koja je rekla da su sustavu djeca i njihovi interesi prioritetni, kao i poboljšanje kvalitete života.

- Reformom socijalne skrbi podržavamo procese deinstitucionalizacije i transformacije ustanova. Moram naglasiti da su i ostale ustanove aplicirale na slične natječaje, čime će se djeci osigurati bolji i humaniji uvjeti života.

Podršku projektu dao je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić rekavši da je nužno kvalitetno i na vrijeme skrbiti se o djeci i pripremati ih u odrastanju. Europska sredstva, dodao je, moraju se htjeti i znati koristiti, a što će donijeti benefit održivosti društva zdravim i funkcionalnim. - Ovakvi projekti odlični su i, što je najvažnije, donijet će kvalitetne rezultate – zaključio je Anušić.

Marija Mihelić
RANA INTERVENCIJA I POLUDNEVNI BORAVCI
U okviru projekta prenamijenit će se i objekt Centra u Zagrebačkoj ulici te ponuditi nove usluge.

- Prepoznali smo važnost rane intervencije za djecu kod nas, ali i za djecu iz obitelji. Uz to, ondje će biti postavljeno dizalo i senzorni park u dvorištu, a do Zagrebačke korisnike ćemo dovoziti novim vozilima kako bismo omogućili lakšu dostupnost usluge toj populaciji – rekla je ravnateljica, naglasivši da su na raspolaganju nova dva poludnevna boravka, dogovorena s Domom zdravlja Osječko-baranjske županije, i to na području Dalja i Tenje. Ti će prostori, dodaje, biti rekonstruirani i opremljeni za pružanje usluge ukupno 40 korisnika u dva objekta. Projekt obuhvaća i zapošljavanje fizioterapeuta, logopeda i rehabilitatora.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana