Sport
BIJELO-PLAVI SE UTOPILI U VELIKOJ GORICI

Kakva je korist od igranja u neregularnim uvjetima?
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Utakmica između Gorice i Osijeka trebala je biti prekinuta jer je teren bio poplavljen

Eh, ta Gorica. Otkinula je bijelo-plavima ove sezone osam bodova, a sva četiri susreta bila su karakteristična na svoj način. U prvom je Osijek do pobjede došao duboko u sudačkoj nadoknadi, u drugoj je Gorica posve razmontirala bijelo-plave i nanijela im najteži poraz u eri Nenada Bjelice.

Treći je, pak, susret ostao zapamćen po onom nepriznatom pogotku Ante Ercega, u petoj ili šestoj minuti sudačke nadoknade, zbog zaleđa koje nije bilo moguće jasno dokazati. Osijek je u tom susretu ostao bez pobjede i dva vrijedna boda. Ipak, raritetniji od ostalih bio je posljednji ovosezonski sraz. Bila je to utakmica kakva se može vidjeti rijetko gdje u Europi, pa ako hoćete i u svijetu.

Trebalo prekinuti utakmicu
Nažalost, ne zbog svoje kvalitete, nego zbog uvjeta u kojima je odigrana. U normalnim zemljama i ligama taj susret ili ne bio odigran ili bi bio prekinut nakon prvog poluvremena. No, umjesto toga dobili smo još jedan opori nastavak serijala "Only in Croatia". Zapravo, uopće ne možemo dokučiti zbog čega je sudac Ivan Bebek odlučio dopustiti igranje na onako natopljenom travnjaku. Kiša je padala nemilice prije i za vrijeme susreta, i već je na početku bilo vidljivo kako teren na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici neće biti sposoban primiti svu tu vodu koja se s neba sručila na njega. Drugo poluvrijeme odigrano je u uvjetima u kojima je voda igračima bila preko gležnjeva. Opasno za zdravlje prije svega, ali koga briga za to. Važno je utakmicu odraditi do kraja. Sramota za organe natjecanja HNS-a i sudačku ekipu. To je bio susret u kojem nije bilo važno igrati, nego preživjeti. Nažalost, nije to prvi takav slučaj u našoj ligi. Utakmice se igraju i po magli kada se ne vidi ni prst pred nosom, pa zašto se onda ne bi igrale i kada na terenu vlada potop biblijskih razmjera.

- To nisu bili regularni uvjeti za igranje nogometa. Zašto se igralo? Što ja znam. Valjda se moralo odigrati. Prilagodili smo se uvjetima koliko smo mogli. Mislim kako smo bili bolji suparnik tijekom susreta, ali nemoguće je bilo kreirati nekakve smislene akcije. Odmah mi je bilo jasno kako ta utakmica može imati samo slučajnog pobjednika. Mi smo, nažalost, malo više griješili i zato smo izgubili. Pokušali smo poduzeti sve što smo mogli. Ubacili smo u igru visoke igrače koji su jaki u skoku, jer se samo preskakanjem igre i osvajanjem drugih lopti moglo nešto učiniti. NIsmo uspjeli, pa Gorici čestitam na pobjedi, a mi moramo ići dalje - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Igrati nogomet u takvim uvjetima bio je čisti "ruski rulet" u kojem je na metak naletio - Osijek. I to bi otprilike bio sukus svega što se događalo u Gorici. O nogometu se ne može pričati, jer ga je bilo nemoguće igrati.

Ukleta 21.
No, zasigurno će Bjelica imati što analizirati kada je opći učinak u pitanju. Bijelo-plavi ove sezone izgubili su samo pet puta. No, četiri od tih pet poraza došli su protiv istih suparnika, Dinama i Gorice. Dakle, prvih susjeda na tablici. Jedan je iznad, a jedan ispod osječke momčadi. U to birano društvo klubova koji su osjetili slast pobjede nad Osijekom ove sezone ugurao se još Hajduk. Dva od pet tih neuspjeha dogodili su se prije Bjeličinog dolaska na klupu, a porazom u Velikoj Gorici Osijek je niz utakmica bez pobjede produžio na četiri. Nažalost, to prvo malo lošije rezultatsko razdoblje dogodilo mu se baš u ključnom dijelu sezone. Nastaviti pričati o lovu na Dinamo iluzorno je. Bitka za titulu izgubljena je, ali život treba teći dalje. Ostala su još tri kola u kojima će Osijek tražiti mogućnost povratka na pobjedničku stazu kako bi u dobrom raspoloženju zaključio sezonu u kojoj je ostvario najbolji plasman u klupskoj povijesti. Dobro, matematički ga još nije potvrdio, jer Gorica ima devet bodova manje i bolji međusobni omjer, ali izgledi da će Osijek izgubiti drugo mjesto još su manji od onih da bi mogao prestići Dinamo u borbi za titulu.

- Prvo ćemo razmišljati o toj idućoj utakmici, a onda gledati prema dalje. Uz pobjedu sigurno će sve biti lakše. Vjerujem da ćemo pobijediti sve do kraja, nekako sam siguran u to. Imam povjerenja u momčad i mislim da ćemo se vratiti uspjesima. Skupit ćemo se i vjerujem za početak pobijediti Šibenik - rekao je Mihael Žaper, "veznjak" bijelo-plavih.

I konačno ostvariti 21. ovosezonsku pobjedu, što bi bio novi klupski rekord. Kao da je ukleta. Već četiri kola se na nju čeka...

Dalibor Keler
MIEREZ I IGOR SILVA SPREMNI ZA ŠIBENIK
Nakon susreta u Velikoj Gorici ostale su neke nedoumice glede ozljeda Igora Silve i Ramona Miereza. Igoru Silvi pri jednom padu u ranoj fazi utakmice stradao je prst na ruci. U TV prijenosu slika ozlijeđenog prsta uopće nije izgledala lijepo, ali klupski liječnik dr. Ivan Lovrić na licu mjesta popravio je štetu. Namjestio je gadno iščašeni prst, pa je Brazilac odigrao susret do kraja, a nije upitan ni njegov sutrašnji nastup protiv Šibenika. Sve u klubu, a i navijače bijelo-plavih, vjerojatno je oblio hladan znoj u samoj završnici susreta kada je na natopljenom travnjaku s bolnom grimasom ostao ležati prvi strijelac Ramon Mierez. Čudno je što sudac Ivan Bebek u toj situaciji nije dosudio prekršaj, iako je start igrača Gorice bio vrlo opasan. Mierez je po završetku susreta šepajući, uz pomoć Gutija i jednog Osijekovih fizioterapeuta, napustio travnjak. Nije to bio ugodan prizor, ali pokazalo se kako Argentinčeva ozljeda nije teže prirode, pa će i on biti na raspolaganju treneru Nenadu Bjelici za susret protiv Šibenika.
ŠKORIĆ NA PRISILNOM ODMORU
U situaciji kada Nenadu Bjelici zbog ozljeda nedostaje cijela jedna momčad, svaki novi izostanak postaje vijest. Nije tajna kako bijelo-plavi imaju poveći broj igrača s po dva žuta kartona, pa je i to jedna od opasnosti koja prijeti. U Velikoj Gorici treću akumuliranu javnu opomenu dobio je kapetan Mile Škorić, pa će zbog toga morati propustiti susret protiv Šibenika. Tako će Mile odgoditi i preskakanje Damira Vuice na drugom mjestu po broju prvenstvenih nastupa na klupskoj listi svih vremena. U Velikoj Gorici kapetan je za Osijek zaigrao 251. put, čime se izjednačio s Vuicom. Srećom, on će biti jedini novi izostanak u momčadi, a u nju bi se mogao vratiti Vedran Jugović koji je propustio posljednja dva prvenstvena dvoboja zbog manjih problema s mišićem lista.
5
5

poraza doživio je Osijek ove sezone
Možda ste propustili...

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

Najčitanije iz rubrike