Novosti
REAGIRANJA NA IZMJENE ZAKONA O TRGOVINI I ODNOS PREMA MEDIJIMA

Plenković: Milanovićeve salve uvreda su političko divljaštvo i primitivizam
Objavljeno 9. svibnja, 2021.

Hrvatski premijer Andrej Plenković stao je proteklog vikenda ponovo u obranu prijedloga zabrane rada nedjeljom te odbacio ocjene predsjednika Zorana Milanovića o tom prijedlogu kao neosnovane, dok je njegove izjave o medijima opisao kao političko divljaštvo i primitivizam.

Milanović je prethodno u subotu izjavio kako je Plenkovićev govor o zabrani rada nedjeljom "neiskren govor" i "politička finta" uoči lokalnih izbora koji se održavaju ovog mjeseca. "Nisam vidio što je on rekao, pretpostavljam da je i dalje u kampanji gdje nastoji preostale ‘džepove SDP-a‘ na razini županija, općina i gradova učiniti živim jer ovo što on radi je lokalna kampanja koja apsolutno nikada nije viđena, da ju radi predsjednik Republike Hrvatske, bivši predsjednik SDP-a. Ali to je valjda neko novo poimanje demokracije koje je na tragu svih ovih salvi uvreda koje su upućene drugim političkim akterima, koje su primjerice upućene HRT-u, vašim kolegama novinarima u Splitu prije neki dan", rekao je Plenković hrvatskim medijima. "To je nečuveno. Ja sam očekivao da će HRT i novinari, zaposlenici te televizije, koji su inače brzi u prijavljivanju europskoj federaciji novinara, promptno reagirati i zatražiti neku zaštitu kao što su to inače znali raditi. Da će osuditi takav čin. To još nije viđeno, takvo političko divljaštvo i primitivizam prema medijima, to je jedna nova dimenzija o kojoj trebamo govoriti", dodao je Plenković na pitanje o Milanovićevoj izjavi. Milanović se osvrnuo na Plenkovićevu izjavu danu prethodni dan kada je premijer rekao kako bi zabrana rada nedjeljom "bila dobra za ravnotežu radnog i obiteljskog života".

"On (Milanović), dakle, očito nije pratio ni prošlogodišnju kampanju za izbore za Hrvatski sabor jer je to bila jedna od ključnih poruka našeg izbornog programa. Mi smo proteklih mjeseci vrlo temeljito radili na prijedlogu izmjene zakona o trgovini, proveli smo različite konzultacije i ankete. Većina hrvatskih građana je za to da se zabrani rad nedjeljom. Budući da je Hrvatska turistička zemlja, bio bi dopušten rad tijekom 16 nedjelja u godini čime bismo apsorbirali sve potrebe sezone", izjavio je Plenković. "Ujedno bismo omogućili i funkcioniranje trgovačkih centara u vremenu blagdana, a istovremeno bismo našli balans između radnih aktivnosti i obiteljskog života. To je izbalansiran i primjeren prijedlog koji će proći javnu raspravu i doći u Sabor, i koji uopće nije povezan s izbornom kampanjom", zaključio je premijer.

Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić izjavio je u subotu kako bi Crkva podržala prijedlog vladajuće većine o neradnoj nedjelji za trgovce. “Crkva kad zastupa neradnu nedjelju, onda ne misli da će time bolje napuniti svoje crkve, nego ona ponajprije misli na obitelji”, rekao je Hranić. H/D.Pav.
PREDSJEDNIK IPAK NE ODUSTAJE
Predsjednik Republike Zoran Milanović nije odolio novom komentaru te je ustvrdio kako su se on i premijer Andrej Plenković “sasvim složili” oko toga da priča o zabrani rada nedjeljom služi u izborne svrhe. “Prije sam kazao kako je priča o neradnoj nedjelji nešto što se koristi pred svake izbore i čime se manipulira. To je samo finta, kazao sam. Onda je Plenković kasnije rekao kako se o neradnoj nedjelji razgovaralo i lani pred izbore”, dodaje predsjednik Republike u svojem postu na Facebooku. Citirajući Plenkovićevu izjavu kako (Milanović) “što se tiče radne nedjelje, očito nije pratio ni prošlogodišnju kampanju za izbore za Sabor, to je bila jedna od ključnih poruka našeg programa”, predsjednik Republike ističe da je neradna nedjelja bila “tema pred parlamentarne izbore, neradna nedjelja je tema pred lokalne izbore. I tako pred svake izbore... zar ne, Plenkoviću? Vidiš kako i mi divljaci znamo pratiti gradivo.”
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji