Novosti
JEDNU DOZU PRIMILA ČETVRTINA ODRASLIH U HRVATSKOJ

Cijepljeni Osječani poručili: Samo ćemo cjepivom pobijediti ovu pošast
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Igor Rašljanin jedini u obitelji nije imao koronavirus. Unatoč dobrom imunitetu, kaže, odlučio se cijepiti

Do petka, 7. svibnja, prema podatcima HZJZ-a, protiv COVID-19 je bar prvom dozom bilo cijepljeno više od četvrtine odraslog stanovništva Hrvatske, a vikend je donio pojačano cijepljenje u većini županija i gradova.


Prizori iz dvorane Gradski vrt u Osijeku u subotu ujutro bili su dobar primjer odlične organizacije, ali i kulture društveno odgovornih građana koji su se ondje došli cijepiti drugom dozom cjepiva Moderna.

Sigurniji

Poštujući dogovorene termine, ali i vodeći računa o epidemiološkim mjerama, u prva dva sata cijepljenja u subotu odazvalo se više od stotinu sugrađana. Raspoloženi i s nadom u bolju epidemiološku situaciju zbog masovnijeg cijepljenja nisu krili zadovoljstvo što je sve proteklo dobro i, kako kažu, vjeruju da će primljenim dozama cjepiva pobijediti mrsku pandemiju koja im je tijekom proteklih godinu i više dana potpuno promijenila živote. Među njima je i 57-godišnji Igor Rašljanin, koji je odlučio primiti cjepivo unatoč činjenici da COVID-19 nije prebolio iako su ga imali svi njegovi ukućani.


- Naravno, morao sam biti s njima, čuvao sam ih i služio, a ostao sam negativan. Ipak, odlučio sam se cijepiti iako se čini da imam nekakav prirodan imunitet. Cijepljenje je puno sigurnije i iako sam i u vrijeme kad su se svi moji razboljeli ostao zdrav, sad ću biti još bolje - optimističan je Rašljanin, smatrajući da bi se svatko tko može trebao cijepiti. Istoga je mišljenja i 64-godišnji Miroslav Sudić, koji za sebe kaže da ima sreće jer nije osjetljiv ni na kakve lijekove. Priznaje da je na prvi poziv liječnika cijepljenje odbio, no tada se predomislio.


- Premišljao sam se u početku, no potom sam shvatio da će mi kao neurološkom bolesniku s dijagnozom miastenije, zbog čega su mi oduzete profesionalne vozačke kategorije, biti lakše. Očigledno pripadam rizičnoj skupini i bolje je da se cijepim, a isto je učinila moja supruga, no ona je za sada tek primila prvu dozu. Prije cijepljenja nisam se naročito pazio, no nisam niti vukao "vraga za rep" i odlazio u nekakva društva, a sad se osjećam sigurnije iako je još potreban oprez - savjetuje Sudić. Kaže kako su mnogi njegovi znanci preboljeli koronavirus, neki pak nisu izdržali, a kako su mu poznati slučajevi smrti i mlađih osoba nego što je on, ubrzo je prihvatio prvu pa potom i drugu dozu cjepiva Moderna. Isto savjetuje i ostalima, smatrajući da ćemo svi zajedno samo cjepivom pobijediti ovu pošast koja je zahvatila cijeli svijet.


Raspoloženu nakon primljene druge doze u dvorani Gradski vrt zatekli smo i 71-godišnju Veru Zujić, koja smatra da je građanima cjepivo jedini izbor. Priznaje kako se njezini ukućani još premišljaju, no ona smatra da je s pomoću cjepiva zaštićenija nego da ga nije primila, iako ne želi nikome ništa sugerirati. I sama je, dodaje, odlučila za sebe i, dakako, nije požalila.


- Sve je ovdje odlično i lijepo organizirano, a uz to što nemam ikakve nuspojave, što reći nego da sam jako zadovoljna. Čak su i moje kolegice sve cijepljene i sad čekamo prvu zajedničku kavu na terasi nekog kafića - odala nam je Zujić, rekavši da nakon mjeseci izostanka druženja jedva čeka prošetati se s kolegicama po gradskim ulicama. Bit će to, kaže ona, najprije prelijepa osječka promenada...

Osam lokacija

Uz naše sugovornike, još su se stotine građana cijepile u dvorani Gradski vrt tijekom vikenda. Glavna sestra županijskog Doma zdravlja, ujedno i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, mag. Dragica Pavlović, na konferenciji za novinare izrazila je zadovoljstvo dinamikom cijepljenja.


- Cijepljenje nastavljamo i sljedećeg tjedna, a već su naručene osobe i za sljedeća dva tjedna. U prosjeku na području Osječko-baranjske županije cijepimo dnevno 2500 osoba i zahvaljujemo građanima što se pridržavaju termina kako se ne bi stvarale gužve na punktovima. Konkretno, u dvorani Gradski vrt cijepljenje je organizirano svake dvije, a na ostalim punktovima svake tri minute - rekla je Pavlović, dodajući da stariji od 65 godina i zdravstveno ugroženi uvijek imaju prioritet kod svojih liječnika obiteljske medicine kojima se, ako to već nisu učinili, mogu prijaviti za cijepljenje. Ondje će dobiti točan termin primitka prve i druge doze.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić pozvao je građane na cijepljenje kako bi se, rekao je, konačno pobijedila ova dugotrajna pandemija te da bi građani izišli iz specifičnog načina življenja. Valja dodati i da je na području Osječko-baranjske županije ukupno osam lokacija gdje se obavlja cijepljenje, a ravnatelj županijskog Doma zdravlja Mato Lukić naglasio je da su organizirana i cijepljenja na ruralnim područjima gdje se jednom ili dva puta tjedno šalje od stotinu do 200 doza cjepiva. Tomislav Dijanić, epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, navodi kako je od 27. prosinca do sada ukupno stiglo 85 tisuća doza cjepiva sva četiri registrirana proizvođača.

- Prema posljednjim informacijama, oko 28 tisuća doza potrošeno je na punktovima otvorenima od 1. travnja, a ostatak je potrošen u prvoj fazi kod obiteljskih liječnika - rekao je Dijanić.


Marija Mihelić
bez gužvi
GRAĐANI HVALE DOBRU ORGANIZACIJU
OBŽ: PREKO VIKENDA OSAM UMRLIH
U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a je, prema nedjeljnom priopćenju Stožera civilne zaštite, u 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno 268 uzoraka od kojih je 49 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su četiri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 54 do 82 godine. U subotu je obrađeno 415 uzoraka od kojih je 100 bilo pozitivno na koronavirus, a četiri osobe su umrle. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1377 osoba. Na bolničkom liječenju nalaze se 132 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 107 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 33 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 25 pacijenata s tom bolešću. D.Pejić
NA BOLNIČKOM LIJEČENJU 2032 PACIJENTA
U Hrvatskoj je zabilježeno 665 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 među 7060 testiranih, a umrlo je 45 osoba, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno je 9621. Među njima su 2032 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 234 pacijenta. U 24 sata umrlo je 45 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 9. svibnja ukupno su zabilježene 344.494 osobe zaražene novim koronavirusom od kojih je 7469 umrlo. Ukupno su se oporavile 327.404 osobe. Nacionalni stožer CZ izvijestio je i da je zaključno s 8. svibnja u Hrvatskoj utrošeno 1.117.709 doza cjepiva. Dosad je 867.621 osoba cijepljena najmanje jednom dozom, među kojima je njih 250.088 primilo obje doze.