Ekonomija
U ZAHTJEVNOM POSLOVNOM OKRUŽENJU

Prihodi Kandita rasli za 6 %, a EBITDA 23 %
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Konditorska industrija Kandit u prvom je tromjesečju ostvarila rast ukupnih prihoda za šest posto te rast EBITDA-e za 23 posto, objavili su iz te kompanije. "U prvom kvartalu 2021. godine Kandit je nastavio ostvarivati pozitivne poslovne učinke unatoč poslovanju u uvjetima pandemije. Ostvaren je rast ukupnih prihoda od šest posto, a prihodi od prodaje veći su 11 posto u odnosu prema istom razdoblju 2020. godine. Bitno je istaknuti da je nastavljen rast EBITDA-e, koja je za prvi kvartal ove godine veća 23 posto", izjavila je u priopćenju članica Uprave Dajana Mrčela.

Navodi se kako je i u zahtjevnom poslovnom okruženju Kandit fokusiran na daljnje unaprjeđenje poslovanja kroz efikasno upravljanje troškovima, tehnološki napredak te inoviranje proizvodnog programa. Projekti, koji su u 2020. zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 stopirani ili prolongirani, realizirat će se ove godine te su sve razvojno-marketinške aktivnosti usmjerene na njihovu realizaciju, najavili su iz Kandita.

U priopćenju podsjećaju i da je prodaja u konditorskoj industriji u znatnoj mjeri sezonskog karaktera. "Dok je u 2020. godini već u prvom kvartalu zabilježen slabiji promet za prigodni program, ove se godine osjetio određeni potrošački optimizam te je program za uskrsne blagdane i obilježavanje određenih datuma realiziran prema planu, kako u Hrvatskoj tako i na izvoznim tržištima", navode iz Kandita.

Ta je osječka konditorska tvrtka na svojim internet-stranicama objavila i revidirano financijsko izvješće za 2020. godinu, prema kojemu je netodobit Kandita u prošloj godini iznosila 9,1 milijun kuna, što je znatno povećanje u odnosu prema godini prije, kada je bila 1,9 milijuna kuna. EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosila je 34,1 milijun kuna, što je rast od 23,6 posto u odnosu prema 2019. godini. Mrčela u priopćenju ističe kako su "fokusiranje na realizaciju profitabilnih programa, optimizacija troškova i fleksibilnost u prilagođavanju situaciji s koronavirusom rezultirali ostvarenom EBITDA od 34,06 milijuna kuna u 2020. godini, uz maržu od 13,5 posto odnosno rastom od 24 posto u odnosu na 2019. godinu".

Izvozna orijentacija tvrtke rezultirala je udjelom izvoza u prihodima od prodaje od 47 posto, istaknula je. Prema podatcima iz izvješća, poslovni prihodi Kandita lani su ostvareni u iznosu od 251,8 milijuna kuna i niži su 4,3 posto u odnosu prema 2019. godini.

Pad bilježe i prihodi od prodaje, za 6,1 posto, na 245,2 milijuna kuna. Pritom na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 129,1 milijun kuna i manji su 9,2 posto, dok je na inozemnim tržištima ostvareno 116,1 milijun kuna prihoda od prodaje, ili 2,3 posto manje. Na hrvatskom tržištu ostvareno je 53 posto, a na inozemnim tržištima 47 posto realizacije. U priopćenju Kandita ističe se da su preduvjet rasta kontinuirano ulaganje u nove projekte tako da je lani realizirano 1,9 milijuna kuna kapitalnih ulaganja. H
Projekti koji su u 2020. godini zbog pandemijske krize izazvane stopirani realizirat će se u ovoj godini
Najčitanije iz rubrike