Regija
BATINA DOBIVA KOMUNALNO PRISTANIŠTE

Dunavska marina imat će 50 vezova za čamce
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Ostavljena je i mogućnost proširenja pristaništa, koje će biti u vlasništvu Općine Draž. Cijena veza bit će “gotovo simbolična”
BATINA

Jedino baranjsko mjesto na Dunavu, Batina, uskoro će se moći pohvaliti još jednim vrijednim projektom, odnosno sadržajem koji će koristiti mještanima i njihovim gostima.

Prije nekoliko dana je, naime, izdana građevinska dozvola za projekt komunalnog pristaništa na Dunavu u Batini. Potvrdio je to općinski načelnik, Stipan Šašlin.

Kao veliki splav
- Cijeli je projekt nastao u suradnji s Lučkom upravom Vukovar. Pokazalo se da postoji velika potreba za izgradnjom komunalnog pristaništa, gdje će biti vezovi za čamce i manje brodice jer su čamci bili vezani posvuda, a direktiva Europske unije kreće u smjeru zabrane vezanja čamaca na za to nepredviđenim mjestima - kaže Šašlin, ističući kako će buduće komunalno pristanište imati nešto više od 50 vezova. Već sada, nastavlja, veliki je interes za vezove, pa se pribojava da spomenuti broj čak neće biti dovoljan. No prilikom projektiranja razmišljali su i o tom potencijalnom problemu.

- Ostavljena je mogućnost proširenja pristaništa. Vidjet ćemo hoće li proširenje biti potrebno, ali ako se pokaže da je broj zainteresiranih znatno veći od predviđenog broja vezova, proširit ćemo ga - tvrdi. Objašnjava kako će buduće pristanište biti plutajuće, poput velikog splava s rebrima. To je bilo potrebno zbog vodostaja rijeke koja tijekom godine raste i spušta se. Dunavska marina bit će u vlasništvu Općine Draž, koja će njome upravljati. Šašlin još ne može sa sigurnošću reći kolika će biti cijena veza, ali ističe da će ona biti gotovo simbolična, a tako zarađeni novac bit će utrošen za održavanje.

Ozidana obala
- Pristanište će imati svu potrebnu komunalnu infrastrukturu, a o njemu će se brinuti čovjek koji se skrbi o putničkom pristaništu koje je u neposrednoj blizini - kaže Šašlin.

Novo pristanište, dakle, bit će smješteno u središtu Batine, a dobra je stvar što je u neposrednoj blizini ‘‘ulaz‘‘ u Dunav, točnije mjesto s kojega se bez problema čamac s vozila može spustiti u rijeku. U blizini su i ugostiteljski objekt i trgovina. Cijeli je projekt vrijedan pet milijuna kuna, a novac je osiguran posredovanjem Ministarstva prometa i veza. Ovih će dana biti raspisan natječaj za izvođača radova, tako da se prvi vez može očekivati vrlo brzo.

Stanovnike Batine zasigurno će razveseliti još jedan projekt, čija je vrijednost veća od 20 milijuna kuna. Riječ je o investiciji Hrvatskih voda koje planiraju urediti kompletan dunavski nasip u Dunavskoj ulici - od ‘‘kisikane‘‘ do središta mjesta. Cijela će obala biti ozidana betonskim blokovima (nešto slično kao na dravskom nasipu u Osijeku).

Nema sumnje da će tako Batina biti dodatno oživljena, što jedino baranjsko mjesto na Dunavu u svakom slučaju i zaslužuje.

Ivica Getto
cijena
PET MILIJUNA

KUNA, NOVAC

JE OSIGURAN
U neposrednoj blizini putnička luka
U neposrednoj blizini budućeg komunalnog pristaništa nalazi se putničko pristanište - batinska riječna luka. Izgrađena je 2015. godine, a prvi kruzer u nju je pristao u ožujku te godine. Bio je to River Aria, iz kojeg se iskrcalo približno 140 turista, većinom Amerikanaca. Dočekao ih je velik broj mještana, štandovi s autohtonim proizvodima i tamburaši. Riječ je bila o petnaestodnevnoj kruzing-turi od Budimpešte do Crnog mora, koja je zapravo krenula avionskim letom iz Bostona. Iskrcaj u Batini bio je peti dan njihova krstarenja Dunavom.
Možda ste propustili...

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike