Regija
NOVI TURISTIČKI ADUT

Otvoren je Centar za posjetitelje – Dvorac Janković
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Moguć je najam bicikala, sobe su na raspolaganju 24 sata dnevno, 5D kino radi prema dogovoru...
SUHOPOLJE

Slavonija i Virovitičko-podravska županija dobile su još jednu prvorazrednu turističko-smještajnu destinaciju. Vrata je otvorio Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju. Do prije nekoliko godina suhopoljski dvorac bio je ruševina, no europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije obnovljen je te službeno otvoren.

Obnova je stajala gotovo 42 milijuna kuna. Slijedila je i rekonstrukcija perivoja za dodatnih 4,9 milijuna kuna. Stvoren je tako Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje s 15 soba, 5D kinom kakvog nema od Osijeka do Zagreba, a zaposleno je i sedmero osoba. Dvorac je to koji nudi spoj povijesne i kulturne baštine s najsuvremenijom tehnologijom. Tu je interaktivni prikaz povijesti obitelji Janković, ali i pregled turističkih, kulturnih sadržaja Virovitičko-podravske županije, kao i prikaz Plemićke rute koja na jednom mjestu okuplja i nudi sve najbolje iz Virovitičko-podravske županije.

Centar za posjetitelje - Dvorac Janković u Suhopolju jedan je od četiriju projekata na području županije kroz koje se starim dvorcima i kurijama preko EU fondova udahnuo novi život. To su još Kurija Janković u Kapeli Dvoru, koja je heritage hotel s četiri zvjezdice, ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovačkoj Dubravi, koji je postao Dravska priča, i Dvorac Pejačević u Virovitici, čiji je postav Drveno doba prošle godine dobio nagradu za najbolji muzejski postav. Sad se tom uglednom društvu priključio i Dvorac Janković u Suhopolju.

– Obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu koja je već sada interesantna za sve posjetitelje, turiste na području naše županije, od Noskovaca, Virovitice, Kapele Dvora. To su sve projekti koji su financirani sredstvima Europske unije, i tako smo pokazali koliko kao županija, kao gradovi i općine brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini, ali s vizijom da ti projekti pridonesu razvoju turizma, novom zapošljavanju i, naravno, rastu gospodarstva – naglasio je župan Andrović.

Suhopoljske sobe s četiri zvjezdice na raspolaganju su svakog dana od 0 do 24 sata. Istodobno, caffe bar s terasom u dvorištu dvorca i suvenirnica rade od ponedjeljka do subote od 7 do 23 sata, a nedjeljom i praznicima od 8 do 23 sata. Na raspolaganju je i konferencijska dvorana, a postoji i mogućnost najma brdskih i električnih bicikala. Projekcije u 5D kinu prikazuju se po dogovoru.

Projekt je provela Virovitičko-podravska županija u suradnji s partnerima: Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Gradskim muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje.

Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike