Novosti
PRIZNAVANJE POTVRDA O CIJEPLJENJU

Mađari bez ograničenja na odmor u Slavoniju i Baranju
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Herceg: Vijest o bilateralnom dogovoru došla je u pravi trenutak * Na mađarske turiste računa se i u Osječkoj županiji

Hrvatska i Mađarska postigle su bilateralni dogovor kojim će međusobno priznavati potvrde o cijepljenju bilo kojim cjepivom protiv bolesti COVID-19.

Bez izolacije
- Riječ je o dogovoru kojim će se, uz predočenje potvrde o cijepljenju, omogućiti nesmetana putovanja hrvatskih i mađarskih građana između ove dvije zemlje, a koji će granice moći prelaziti bez ograničenja, odnosno bez obvezne samoizolacije, ili predočenja negativnog testa - objašnjava Ivana Herceg, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti. Kako je istaknuto, odlične su to vijesti ususret glavnom dijelu turističke sezone tijekom kojeg se u Hrvatskoj očekuje najveći intenzitet turističkog prometa.

- Velik interes mađarskih partnera za virtualne prezentacije i poslovne radionice dobar je pokazatelj. Osim što smo sve sudionike podsjetili na ljepote Hrvatske, posebice Zadarske županije, informirali smo ih o trenutačnim uvjetima putovanja između dviju zemalja. Vijest o sklapanju bilateralnog dogovora između Hrvatske i Mađarske došla je u pravi trenutak te će zasigurno veliki broj Mađara za svoja odredišta odabrati upravo hrvatske destinacije - kaže Herceg, dodavši kako će dobrim trendovima pridonijeti i prvi put uvedena aviolinija između Budimpešte i Zadra, koja će od srpnja prometovati dva puta tjedno. Dobra vijest ne odnosi se samo na južni dio Lijepe Naše. Sa zadovoljstvom su je dočekali i turistički djelatnici ‘s kontinenta‘, posebice u Osječko-baranjskoj županiji.

- Posljednjih godina Mađari sve više dolaze kod nas. I mi smo počeli intenzivnije raditi na promidžbi destinacije na mađarskom tržištu, čemu su dokaz i projekti koje provodimo u suradnji s Mađarima - priča Ivana Jurić, direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije, podsjećajući kako podaci iz sustava e-Visitor kažu kako je u Osječko-baranjsku županiju 2016. godine stiglo 1935 gostiju iz Mađarske koji su ostvarili 3158 noćenja. Već godinu kasnije brojka je porasla za stotinjak dolazaka i petstotinjak noćenja, da bi 2018. narasla na 3111 dolazaka i 5449 noćenja, a tek nešto manje ih je bilo 2019. Dobro je krenulo i prvih mjeseci prošle godine, no pandemija je učinila svoje, pa je u sustavu ostalo zabilježeno kako je našu županiju posjetilo 798 Mađara i ostvarilo 1986 noćenja. Da je porast mađarskih gostiju primjetan, ali da bi ih moglo doći i više, tvrdi, pak, Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje.

Intenzivna suradnja
- Mađari su, u svakom slučaju, kvalitetni gosti. Više-manje, proteklih su godina dolazili na jedan dan kako bi uživali u ovdašnjoj gastronomiji, posjetili Kopački rit i slične destinacije, ali zabilježena su i noćenja kojih je iz godine u godinu bilo više - kaže Perkušić.

Mađarski su kao gosti značajan udjel imali i na području pod ingerencijom TZ-a Općine Bilje - Kopački rit, čija direktorica Renata Forjan naglašava kako su Mađari prema broju dolazaka u Općinu Bilje pri samom vrhu. Slažu se s ovim konstatacijama brojni slavonsko-baranjski turistički djelatnici, ističući kako im mađarski gosti u vrijeme krize prilično nedostaju.

Kada se govori o dolascima Mađara u Hrvatsku, valja podsjetiti na istraživanje koje je nedavno provela najveća mađarska online putnička agencija Szallas.hu. Rezultati istraživanja, naime, kažu kako petina ispitanika koji su sudjelovali u anketi ove godine ima želju posjetiti Hrvatsku. Ne treba zaboraviti da je mađarska Županija Baranya 2019. imala 700.000 noćenja, a mjesto Villany kao cijeli Osijek. Najveći broj noćenja ostvarili su, zapravo, domaći gosti, najviše stanovnici Budimpešte, a budući da su oni željni novih iskustava, nije im problem doći do bilo koje slavonsko-baranjske destinacije. Na tome rade i lokalni TZ-ovi, pa je, u suradnji s turističkom zajednicom susjednog grada Mohača, otvorena zajednička Facebook stranica, osmišljena radi međusobne promocije. U jednom projektu županijskog TZ-a naglasak je stavljen na suradnju s vinarima iz Villanya, dok u drugom glavnu ulogu imaju predstavnici mađarske manjine u Hrvatskoj, odnosno hrvatske manjine u Mađarskoj. U planu je još je intenzivnija promocija na raznim poljima (društvene djelatnosti, sport, kultura, gastronomija…), ali i konstantno oglašavanje.

Ivica Getto
PRIHVAĆANJE BEZ OBZIRA NA VRSTU CJEPIVA
Potvrde o cijepljenju koje izdaju nadležna tijela RH, odnosno nadležna tijela Mađarske, uzajamno se priznaju i prihvaćaju “neovisno o tome koje je cjepivo korišteno”. Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije, ili predočenje negativnog testa te će u drugoj državi uživati ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje druga država priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima.
Možda ste propustili...

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

Najčitanije iz rubrike