Kultura
IZLOŽBA U POVODU 30 GODINA STROSSMAYEROVA SPOMEN-MUZEJA U ĐAKOVU

Muzej koji ugošćuje biskupa, slikare, književnike i glumce
Objavljeno 10. svibnja, 2021.
Nadbiskup Hranić iznio je ideju srastanja Dijecezanskog muzeja i Spomen-muzeja u Nadbiskupijski muzej J. J. Strossmayera

Otvorena je izložba fotografija, plakata i dokumenata pod nazivom "30 godina Spomen-muzeja biskupa Josipa Jurja Strossmayera", čime je ta kuća kulture, a čiji je osnivač Đakovačko-osječka nadbiskupija, obilježila tri desetljeća rada i 20 godina svog izložbenog prostora. Bila je to prigoda za prisjećanja na njezine početke ratne 1991. godine, za biskupovanja Ćirila Kosa, kao i njezina prvog ravnatelja Petra Strgara, koji je u Spomen-muzej doveo radove, najeminentnija slikarska imena domaće scene svjetovne i/li sakralne provenijencije.

Nakon uvodnih riječi kustosice Irene Ivkić, ravnatelj Tadija Crnjak prilikom otvorenja izložbe podsjetio je na 4. svibnja 1991. godine, kada je otvoren stalni postav Spomen-muzeja posvećen đakovačkom biskupu Strossmayeru, no koji je zbog tadašnjih ratnih zbivanja nakon vrlo kratkog vremena preseljen na sigurno, u Maribor, a odakle je vraćen 13. prosinca 1997.

- U tih 30 godina u Spomen-muzeju, osim stalnog postava u prizemlju, i izložbi niza renomiranih autora u galerijskom prostoru u potkrovlju, priređeno je i niz predstavljanja knjiga, znanstvenih skupova, Spomen-muzej također sudjeluje u Noći muzeja i dr., a ugošćavao je i glumce. Zadovoljstvo mi je što smo u ova tri desetljeća mogli pridonijeti kulturi grada Đakova - rekao je Crnjak.

Stalni vanjski stručni suradnik te muzejsko-izložbene kuće Mirko Ćurić podsjetio je na početke rada Spomen-muzeja, rekavši kako je po privremenom izmještanju stalnog postava muzejski prostor u prizemlju ostao prazan, a prva izložba u njemu bila je ona Ivana Lackovića Croate. Ćurić, bez čijeg je popratnog teksta nezamisliva nijedna izložba u Spomen-muzeju, podsjetio je i na ‘prapočetak‘ te kuće kulture - izložbu Ivana Rabuzina u kripti katedrale i njezinu atriju, no kojoj je na put bila stala vlaga.

- Ponosan sam na suradnju sa Spomen-muzejom; ona me umnogome oblikovala i kao čovjeka - poručio je Ćurić.

Zamjenik gradonačelnika Robert Francem naglasio je partnerski odnos Grada Đakova i Spomen-muzeja te da je ta muzejska kuća dio identiteta grada. Uz simboliku poruke o "dvorištu pogana", o značaju Spomen-muzeja govorio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

- Spomen-muzej čuva uspomenu na život i djelo jednog od najvećih đakovačkih biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Kultura, umjetnost, znanost glavni su plod duha svakog naroda. Nije li i Strossmayer kao čovjek, političar, mecena, kulturni djelatnik išao prema periferijama, vodio dijalog s mnogima? - rekao je Hranić vezano uz simboliku poruke o "dvorištu pogana", te čestitao i zahvalio "što nadbiskupijski Spomen-muzej izlazi u susret svim ljudima".

- Volio bih kada bi ta otvorenost baštine J. J. Strossmayera bila prisutna i dalje - rekao je Hranić, iznijevši ideju srastanja Dijecezanskog muzeja i Spomen-muzeja u Nadbiskupijski muzej Josipa Jurja Strossmayera.

Izložba u povodu 30 godina Spomen-muzeja biskupa J. J. Strossmayera bila je dio programa proslave Dana grada Đakova, 8. svibnja. U glazbenom dijelu nastupio je MVS Bećarine, koji je istoga dana koncertom i Spomenicom proslavio 20 godina djelovanja.

Suzana Župan
Tadija Crnjak

ravnatelj Muzeja

Zadovoljstvo mi je što smo u ova tri desetljeća mogli pridonijeti kulturi grada Đakova.
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente