Regija
SVEČANO U OPĆINI BOŠNJACI

Otkriven Spomen-križ i otvorena Slavonska kuća
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

U povodu proslave Dana Općine, danas je na trgu u centru Bošnjaka otkriven Spomen-križ u znak sjećanja na 105 poginulih i nestalih Bošnjačana u Prvom svjetskom ratu, 569 poginulih i nestalih Bošnjačana u Drugom svjetskom ratu i 14 poginulih i nestalih mještana toga sela u Domovinskom ratu. Svečanosti su nazočili  ministar obrane RH Mario Banožić,  ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izaslanik ministra branitelja Krunoslav Šeremet, predsjednica Saborskog odbora za poljoprivredu i saborska zastupnica Marijana Petir, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, obitelji poginulih i nestalih u Domovinskom ratu i drugi uzvanici.

Općinski načelnik Andrija Juzbašić kazao je da su Bošnjaci konačno dobili spomenik kojemu su težili, kako se žrtva mještana, koji su svoje živote dali za hrvatsku Domovinu, od krvavih bošnjačkih izbora pa sve do Domovinskog rata, nikada ne zaboravi i bude svjetionik budućoj izgradnji hrvatske države. Ponosno je istaknuo da se prema idejnom rješenju Spomen-križ izdiže iz oborka, jednoga od simbola ovoga sela.

U Bošnjacima je potom svečano otvoren Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća", vrijedan 7,4 milijuna kuna, od čega je 85 posto financirano europskim, a  15 posto nacionalnim sredstvima. Općina Bošnjaci prepoznala je svoju šansu u razvoju seoskog turizma i u njega polaže velike nade. „Slavonska kuća“, smještena u Ulici Vladimira Nazora 72, bit će  veliki vjetar u leđa lokalnim OPG-ovima i poticaj za proširenje proizvodnje, što bi se u konačnici trebalo odraziti na svekoliki razvoj i napredak, otvaranje novih radnih mjesta i ostanak mladih na tome području.

Novootvoreni Centar bit će turistički zamašnjak Bošnjaka i mjesto gdje će biti prikazana bogata tradicija toga sela, od šlinge i rukotvorina, starih zanata, bogate gastronomske ponude,  suhomesnatih proizvoda, voćnih rakija, meda do prikaza starinskog načina življenja.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ponosno je ustvrdila da je za nju osobno „Slavonska kuća“ u Bošnjacima jedan od najdražih projekata koji se financiraju iz Programa ruralnog razvoja jer se ne oslanja samo na poljoprivredu, nego i na sve vrijednosti, resurse i bogatstva toga kraja.
- Slavonska kuća promovira Slavoniju kakva je nekada bila, ali ujedno daje i nove prilike Slavoncima, Bošnjačanima, za ostvarivanje njihovih kreativnih i poduzetničkih ideja – ustvrdila je. Poručila je da cijela Slavonija, Vukovarsko-srijemska županija i svi projekti koji se provode na tome području imaju i imat će golemu potporu Vlade RH, na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

Čestitke na, kako je istaknula, odličnom projektu, koji zorno pokazuje kako se nekada živjelo u Slavoniji i stvara posebnu toplinu oko srca, uputila je i saborska zastupnica Marijana Petir. Pohvalila je ideju i osmišljavanje projekta, izrazivši uvjerenje da će dati dodanu vrijednost općini Bošnjaci i cijelom tom prostoru.
- Cilj nam je zadržati ljude, naše Slavonce, održati poljoprivrednu proizvodnju, omogućiti preradu proizvoda i pokazati čime se sve toliko ponosimo, od sjajnih okusa do šlinge i svega drugoga što ljudi na ovom području proizvode. A sve će to dati dodatan poticaj razvoju ruralnog turizma – kazala je Petir.
Ministar obrane Mario Banožić također je uputio čestitke projektnom timu.
- Ovo je pokazatelj da se radi jako dobro, uz pomoć Vlade RH, Županije i Općine stvara se sinergija. Svaki projekt koji se događa kod nas,  mene izuzetno veseli i raduje i svima njima nastojim dati punu potporu, jer će potaknuti i ostale, a sve u cilju razvoja ovoga područja – zaključio je.
Voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci i kandidat HDZ-a za vukovarsko-srijemskog župana, Damir Dekanić, istaknuo je i veliko značenje Šumarskog muzeja u Bošnjacima, koji se odlično nadopunjuje sa Slavonskom kućom i uvelike obogaćuje raznoliku ponudu Bošnjaka u neizostavnom pozicioniranju na turističkoj karti Hrvatske.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana