Svijet
ZA BRŽE PROCJEPLJIVANJE STANOVNIŠTVA

Orban: EU bi trebala odobriti sva cjepiva koja su učinkovita
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u petak da će europskim čelnicima predložiti da sva cjepiva koja su se drugdje pokazala sigurna i učinkovita odobre za brže procjepljivanje stanovništva Europske unije.

Mađarska je jedina članica EU-a koja je odobrila i primjenjuje u velikim količinama i rusko i kinesko cjepivo iako ih Europska agencija za lijekove još nije odobrila, a time je Mađarska postigla najvišu stopu procjepljivanja protiv covida na prostoru Unije.

Sudionik EU-a samita u Lisabonu, Orban je objavio na Facebooku da sva društvena pitanja počinju s cjepivom i to je jedini put da se ljudi sigurno vrate na posao.

"Mađarska se gotovo potpuno opet otvorila. Mađarima je vraćena sloboda, a u brojnim europskim zemljama još nije", rekao je.

Do petka je cijepljeno 4,2 milijuna od 10 milijuna stanovnika Mađarske, od čega 2,4 objema dozama.

Međutim, s 28.403 smrti povezanih s covidom-19, Mađarska je vodeća po broju umrlih po glavi stanovnika, što se tumači posebno smrtonosnim trećim pandemijskim valom. (https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality).

U EU Mađarska nakon Bugarske ima drugu najvišu stopu smrti potvrđenih od covida.

Uporabu ruskog i kineskog cjepiva mađarske zdravstvene vlasti odobrile su kada je Orbanova vlada izvršnom uredbom odredila da bilo koje cjepivo koje se naširoko primjenjuje drugdje može biti korišteno i u Mađarskoj.

Mađarska je kupila 5 milijuna doza kineskog Sinopharma i 2 milijuna ruskog Sputnjika V, a najviše Pfizerova s odgovorom o kupnji 10 milijuna doza.

EU bi trebala slijediti taj put i "Predložit ću da svi u Europi prihvate sva cjepiva koja su se pokazala korisna i sigurna da se ubrza cijepljenje", rekao je Orban.

Europska agencija za lijekova nije još odgovorila na agencijski zahtjev za komentarom.

EMA je dosad odobrila cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson za europski blok, a na ocjenu valjanosti čekaju još četiri, među kojima Sputnjik V, ali nijedno cjepivo koje je proizveo kineski Sinopharm.

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike