Regija
OPĆINA SUFINANCIRA RADOVE

Od Marijanaca za crkve 200.000 kn
Objavljeno 8. svibnja, 2021.
Za crkvu u Črnkovcima odobreno je 45.000 kuna, 155.000 kuna dano je župnoj crkvi u Marijancima
MARIJANCI



Na području Općine Marijanci obnavljaju se dva sakralna objekta.


Ovih je dana obnovljeno krovište crkve sv. Lovre u Črnkovcima, koja pripada Župi sv. Martina biskupa Podgajci Podravski. Umjesto dotrajalog pokrova od šindre postavljen je novi limeni. Općina Marijanci dodijelila je 45.000 kuna, a ukupna je vrijednost radova iznosila 89.640 kuna.


- Pomoć Općine je dragocjena jer vlastitim redovitim sredstvima samostalno je nemoguće provesti veće zahvate na crkvenim objektima. Izmjenom krovišta na crkvi u Črnkovcima riješili smo kvalitetno problem za sljedećih nekoliko desetljeća - istaknuo je vlč. Siniša Paušić, župnike Župe sv. Martina biskupa.


Općina Marijanci sufinancira i obnovu župne crkve sv. Petra i Pavla u Marijancima, koja se planira završiti do kraja godine. Za unutrašnju i vanjsku obnovu crkve Općina je izdvojila 155.000 kuna. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 322.693 kune, a utvrđena je na temelju ugovora o izvođenju radova koji su sklopili Župa sv. Petra i Pavla i tvrtka Visio d.o.o. Osijek. Radovi na sveobuhvatnoj obnovi počeli su prošle godine. U prvoj je fazi kompletno obnovljen zvonik crkve, a u drugoj fazi, koja je u tijeku, crkva će se urediti iznutra i izvana.


- Nakon što smo prošle godine od Općine dobili 195.000 kuna za uređenje pročelja i tornja crkve u Marijancima, što je bio velik događaj za selo, novih 155.000 kuna bit će nam vrijedna pomoć da nastavimo s radovima na obnovi crkve koja poprima sve ljepši izgled. S obzirom na to da je crkva pod zaštitom konzervatora, radovi idu nešto sporije, no nadamo se da ćemo zajedničkim snagama možda već ove godine proslaviti blagoslov naše obnovljene crkve - poručio je vlč. Željko Zuanović, župnik Župe sv. Petra i Pavla.
Crkva sv. Petra i Pavla u Marijancima zaštićeno je registrirano kulturno dobro s gotičkim portalom na južnim vratima koji datira iz 14. stoljeća.


Snježana Fridl
Zemljište za školu
Općina Marijanci prošle je godine za župnu crkvu u Marijancima izdvojila 195 tisuća kuna. Prema riječima općinskog načelnika Darka Dorkića, odobrena financijska sredstva rezultat su kvalitetne međusobne suradnje. Potvrda je te dobre suradnje i darovanje župnog zemljišta za izgradnju nove područne škole i nastavno-sportske dvorane u Marijancima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike