Osijek
BIO OBUSTAVLJEN I OPERATIVNI PROGRAM

Zalihe krvne grupe 0 na donjoj razini
Objavljeno 8. svibnja, 2021.
Iako se stanje zaliha krvne grupe 0 u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek popravilo u odnosu prema prošlom tjednu, zalihe su i dalje na donjim razinama. Upozorava na to prof. dr. sc. Marina Samardžija, v.d. predstojnika Zavoda, objašnjavajući kako je situacija s tom krvnom grupom proteklih dana bila na toliko kritičnoj razini da je 3. svibnja bio obustavljen hladni operativni program.

- Mi smo zapravo već duže na minimalnim i kritičnim zalihama krvne grupe 0, i to zbog velike potrošnje. Konkretno, imali smo dva pacijenta iz Slavonskog Broda koja su bila veliki potrošači, a uz njih i tri kardiokirurška pacijenta koja su nosila nekoliko desetaka doza. Uz te pacijente tu su i rodilje, trudnice, zabilježena su gastrokrvarenja, aneurizme, ali i prometne nesreće, pa unatoč tome što su ulazi krvne grupe 0 išli prema planu, potrošnja je bila izuzetno velika - pojašnjava dr. Samardžija.

Kako nikomu nije cilj prekidati hladni program, taj je korak učinjen tek nakratko kako bi se, kaže, dobilo dovoljno predaha, odnosno da se namire zalihe. Hladni se programi sada odrađuju, no dr. Samardžija upozorava na činjenicu da su zalihe nula pozitivne i nula negativne krvne grupe na donjim razinama. Dovoljan je, kaže, uvjetno rečeno, jedan incident da se zalihe krvi ponovo smanje. Stoga su dobrovoljni davatelji te krvne grupe dobrodošli u Zavodu, gdje u uredovno radno vrijeme mogu dati krv. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike