Magazin
TJEDNI OSVRT

Zašto se nad SDP-om možemo i “sažaliti”?
Objavljeno 8. svibnja, 2021.

Sve se više govori o sudbonosnim lokalnim izborima za SDP, koji je već duže u agoniji te da sve upućuje da stranci prijeti krš i lom. Iako pri prognozama valja biti što objektivniji i nepristraniji, nemoguće je ne "sažaliti" se nad nekada respektabilnom oporbenom strankom.

Naravno, tu baš nikakvu "odgovornost", kako bi laici mogli pomisliti, ne snosi HDZ, budući da je riječ o prije svega unutarstranačkim problemima. Nadalje, poznato je da su rezultati lokalnih izbora uvijek bili putokaz smjera kojim idu političke stranke. Dobar prolaz na lokalnoj razini uvijek je bio najava dobrog rezultata na nacionalnoj, bar kad je riječ o velikim strankama. Zato ovi lokalni izbori za SDP imaju sudbonosno značenje. A unutarstranački sukobi, koji izbijaju na površinu baš uoči lokalnih izbora, dakle u vrijeme kada se u svim strankama oni nastoje primiriti, govore da ćemo se nakon svibnja, vjerojatno ponovno "sažaliti". I manje je sad tu bitno tko je odgovoran, četvrti predsjednik stranke Peđa Grbin, ili njegov prethodnik Davor Bernardić, kojega sada optužuju za podmetanja na terenu i stvaranje nereda te kojeg navodno mnogi u stranci nagovaraju da se ponovno kandidira za šefa SDP-a. Jer, odgovorni su, i to konačno moraju shvatiti, svi. I svi, do zadnjeg člana, moraju zasukati rukave i prihvatiti se posla stranačkog konsolidiranja kako bi se ujedinila podijeljena stranka puna nesuradnje, a onda vratili izgubljeni birači i pridobili novi, kako ne bi došlo do nastavka propadanja. A ne ponavljati gubitničke obrasce. Naime, podsjetimo, nakon lanjske katastrofe na srpanjskim parlamentarnim izborima Bernardić je dao ostavku, a na unutarstranačkim izborima u listopadu pobijedio je Grbin, najžešći Bernardićev kritičar. Ali jednako kao što je Grbin cijelo vrijeme radio o glavi Bernardiću, tako će uskoro biti i njemu - najavljivali su već tada Grbinovi unutarstranački oponenti. Neslužbenim kanalima poručivali su mu da će u akciju krenuti nakon lokalnih izbora, pogotovo ako na njima SDP loše prođe. Kako SDP doista stoji loše, predviđanja Grbinovih oponenata sve su realnija. No, kamo sve to vodi? Novom neredu i nesuradnji? Bavljenjem vrhuške samom sobom na Iblerovom trgu?

A samo dva tjedna prije lokalnih izbora središnjicu SDP-a zatresao je i nevjerojatni skandal i debakl u Osijeku - gdje se uopće neće natjecati za osječko-baranjskog župana, jer je utvrđeno da njihov kandidat Denis Ambruš izbornom povjerenstvu nije dostavio dovoljno važećih potpisa. Pa nije li to dovoljna sramota baš za svakog pojedinog SDP-ovca i pravo na podsmijeh zbog goleme štete za ugled još uvijek vodeće oporbene stranke?

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike