Sport
HRVATSKI ODBOJKAŠI TRAŽE VIZU ZA EP

Po maksimum iz dva dvoboja u Zadru
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Nema odmora za hrvatske odbojkaše, bar one najbolje. Devet dana nakon zaključivanja domaćeg prvenstva kreće kvalifikacijski ciklus za plasman na Europsko prvenstvo, koje se u rujnu igra na četiri destinacije (u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji). Same kvalifikacije podijeljene su u sedam skupina, a njihovi pobjednici i pet najboljih drugoplasiranih selekcija bit će dio euroelite, koja će u rujnu imati 24 reprezentacije. U dvije skupine već je poznat rasplet - u onoj C Prvenstvo su izborile Turska i Sjeverna Makedonija, skupinu D osvojila je Latvija, a cilj je kao drugoplasirana ostvarila i Španjolska. Znači, broj se slobodnih mjesta smanjio, preostalo ih je osam.

Za jedno konkurira i Hrvatska, koja traži vizu za svoj tek četvrti nastup na Europskom prvenstvu. Naša "repka" je u skupini A, koju još čine Nizozemska i Švedska. Prvi krug igra se od danas do nedjelje u Zadru, a drugi je od 14. do 16. u nizozemskom Apeldoornu. Hrvati kreću danas (18.30) protiv Nizozemske u Dvorani "Krešimir Ćosić" na Višnjiku, domaćin i zatvara prvi krug, u nedjelju u isto vrijeme protiv Šveđana.

- Najbolja vijest je da smo u kompletnom sastavu, a to je prvi preduvjet da u kvalifikacijama pružimo najbolje što možemo. Istina, nije bilo puno vremena za zajedničke pripreme, mi smo se okupili 25. prošlog mjeseca, ali izbornik Zanini i sedmorka iz Mladosti priključili su se četiri dana poslije, zbog obveza u finalu domaćeg doigravanja. No svi smo spremni, puni motiva, imamo veliku želju otići na završnicu. Nizozemce poznajemo, igrali smo protiv njih prije dvije godine, pa iako su možda favoriti skupine, mi se ne predajemo. Šveđani su puno veća nepoznanica, ali, bez obzira na sve, naša je taktika jasna, idemo na glavu protiv jednih i drugih, pa što bude - kaže primač-pucač Filip Šestan, koji dodatni motiv vidi i u igranju na domaćem parketu, u svom Zadru.

Prvi protivnik je i blagi favorit za prvo mjesto, ali prije dvije godine, u posljednjem međusobnom obračunu u sklopu Srebrne lige, Hrvatska je dobila Nizozemce u tri seta, a u prethodnom, u istom ciklusu, poražena je u pet. Znači, može se... N. Benčina
Najčitanije iz rubrike