Novosti
ISTRAŽIVANJE NOVE TV O IZBORIMA U OSIJEKU

Radiću potpora 38 posto birača
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Istraživanje Dnevnika Nove TV o raspoloženju birača u Osijeku pokazalo je kako kandidat HDZ-a za gradonačelnika Ivan Radić može računati na potporu njih 38 posto. Daleko iza njega je nezavisni kandidat s potporom DP-a Berislav Mlinarević s 19,2 posto, slijedi SDP-ov kandidat Goran Kušec sa 16,2 posto, a Vladimir Šišljagić (Snaga Slavonije i Baranje) sada može računati na potporu 13,1 posto birača. Od ostalih kandidata tu je Katarina Kruhonja (Možemo) s potporom od 7,4 posto, Vladimir Ham (HNS) s 2,7 posto te nezavisni Miroslav Vanek, koji dobiva samo 0,3 posto. Neodlučnih je za sada 3,1 posto.

Zanimljivo je da Radić ima iznadzastupljenu potporu među mladima, točnije onima do 29 godina, i potporu mu daje njih 48 posto. Veliku potporu ima i među ženskom populacijom, 40 posto. Berislav Mlinarević od mladih birača do 29 godina dobiva potporu njih 26 posto. Veću potporu od prosječne ima među biračima sa srednjom školom, njih 25 posto te u rubnim naseljima Osijeka 32 posto. Goran Kušec pak svoju biračku bazu ima među populacijom u dobi od 45 do 59 godina, takvih je 23 posto, a veći broj glasova dobiva kod visokoobrazovanih, njih 26 posto. Biračko tijelo Vladimira Šišljagića iznadzastupljeno je među biračima od 30 do 59 godina, 16 posto njih ga podupire, te s osnovnom školom (22 posto).

Ivan Radić će, pokazalo je ovo istraživanje, u drugom krugu pobijediti svakog od protukandidata.

HDZ-ova lista za Gradsko vijeće osvaja 39,5 posto. Ovisno o broju lista koje uđu u Vijeće, ovisit će i hoće li HDZ-ova lista imati apsolutnu većinu. Daleko iza njih je Domovinski pokret sa 16,4 posto potpore, a identičan rejting ima i lista SDP-a. D.Pav.