Novosti
GODINU I POL ISTRAŽIVALI BIVŠEG MINISTRA UPRAVE

Uskok optužio Kuščevića za milijunske nezakonitosti
Objavljeno 6. svibnja, 2021.

Uskok je nakon godinu i pol istrage optužio bivšega ministra uprave Lovru Kuščevića za milijunske nezakonitosti sa zemljištem na Braču gdje je ranije bio načelnik općine Nerežišća. Istraga je pokrenuta u rujnu 2019., dva mjeseca nakon što je Kuščević, o čijim se navodnim aferama iscrpno pisalo, podnio ostavku kao ministar.


Istraga je naknadno dva puta proširivana, pa su uz njega optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović. Uskok je na svojoj stranici objavio da je podignuo optužnicu protiv šestero državljana RH zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja. Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo on imao koristi, dodjelu POS-ova stana šogoru, Kuščevića terete i za mito te nezakonitosti s nekretninama. On odbacuje sve što mu se stavlja na teret.


Uskok ističe da je Kuščević, znajući kao načelnik općine Nerežišća da se priprema širenje granica građevinskih područja naselja, zajedno sa suprugom kontaktirao vlasnike zemljišta. Prešutio je da njihova zemljišta udovoljavaju uvjetima za prenamjenu u građevinsko zemljište te im lažno prikazao da ih planira koristiti u poljoprivredne svrhe. Kada su mu vlasnici nekretnina povjerovali i pristali prodati zemljišta, Kuščević je, prikrivajući vlastito sudjelovanje, dogovorio sa suprugom da kupi nekretnine u iznosu od 70.000 kuna. Zatim je, dodaje Uskok, u ožujku 2010. izrađivaču Prostornog plana predložio da se granice građevinskog područja prošire i na čestice zemljišta koja je već kupila njegova supruga. S obzirom na to da su udovoljavale uvjetima, uvrštene su u građevinsku zonu naselja, a Kuščevićeva supruga u svibnju 2017. je ishodila rješenja o uvjetima građenja i provela parcelaciju. Kuščević je potom, zajedno sa suprugom, prodao 1951 četvorni metar tog zemljišta zagrebačkoj tvrtki za 200.000 eura, a preostali je dio ostao vlasništvo Zorane Kuščević. Time su pribavili nepripadnu korist od najmanje 2,2 milijuna kuna, kaže tužiteljstvo.


Uskok Kuščevića tereti da je s Goićem i Obilinovićem dogovorio prenamjenu njegovih štala u stambene i poslovne zgrade. Kada je Goić predstavio prenamjenu Općinskom vijeću, Kuščević je vijećnike uvjerio da je slučajno izostavljena odredba o uvjetima prenamjene. Tereti ga se i da je sa svojim sada pokojnim tastom dogovorio prodaju četiriju poslovnih prostora u Supetru kako bi umanjio stečajnu masu svoje tvrtke i pribavio si korist. Pritom je uvjerio banku kao založnog vjerovnika da će platiti preostali kredit kojim su kupljeni poslovni prostori, da se ne pokrene postupak prodaje tih nekretnina. Radi prikrivanja stvarne vrijednosti nekretnina naveo je da su poslovni prostori u stanju grubih radova. Poslije ih je Kuščević, kaže Uskok, uredio i prodao supetarskoj tvrtki za 301.000 eura. Time je oštetio vjerovnike za najmanje 420.000 kuna.
Stavlja mu se na teret i da je 10. studenoga 2020. u Nerežišćima utjecao na svjedoka koji je bio zaposlen u tvrtki njegovog oca. Znajući da će biti ispitan idući dan, Kuščević je tražio da navede da je njegov otac od njegova tasta primio 100.000 kuna na ime neplaćene zakupnine za poslovni prostor te da njegova supruga nije imala nikakav utjecaj na vođenje tvrtke, već je sve poslovne odluke donosio tast. Iako je, ističe tužiteljstvo, obećao svjedoku da će mu se odužiti, svjedok nije pristao. H
POMOĆ ŠOGORU
Kuščevića se tereti da je svojem šogoru omogućio kupnju stana iz POS-ova programa, iako Ivica Žuvić na to nije imao pravo jer je jedan od uvjeta za kupnju bio da kupac nema nekretnine u vlasništvu. Međutim, Žuvić je općini podnio lažnu izjavu u kojoj je naveo da u vlasništvu nema nikakvih nekretnina, dok je Kuščević kao voditelj povjerenstva za dodjelu POS-ovih stanova ostalim članovima povjerenstva neistinito predočio kako Žuvićev zahtjev udovoljava natječajnim uvjetima. Uz to, Kuščević je kao načelnik Nerežišća uvrstio Žuvića na konačnu listu prvenstva za kupnju stana, pa je Žuvić u konačnici kupio stan po nižoj kamatnoj stopi. Pritom je Žuvić pribavio korist od 73.699 kuna.
POKUŠALI PRIKRITI SUDJELOVANJE
Nadalje, Lovru Kuščevića Uskok tereti da je omogućio splitskom poduzetniku Anti Marinoviću prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u uvali Grška u građevinsko zemljište na kojem je poduzetnik planirao pokrenuti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Pritom su Kuščević i Marinović dogovorili da će potonji kao protuuslugu Kuščeviću prepustiti vlasništvo na dijelu zemljišta na kojem se nalazila ruševna nastamba koja udovoljava uvjetima za rekonstrukciju i adaptaciju u gospodarsku zgradu. Kako bi prikrili sudjelovanje, Kuščević i Marinović su dogovorili da zemljište po cijeni od 5180 eura kupi Kuščevićev šogor Ivica Žuvić. Marinović je nakon toga prenamijenio česticu iz šume u maslinik, a Kuščević je kupljenu česticu u uvali Grška prenamijenio u građevinsko zemljište pa je Žuvić obnovio gospodarsku zgradu koju je poslije prenio na Kuščevićeva oca.
Možda ste propustili...