Svijet

Rusija odobrila Sputnjik "light"
Objavljeno 6. svibnja, 2021.

Rusija je u četvrtak objavila da je odobrila takozvanu laganu inačicu svog glavnog cjepiva za covid-19, Sputnjika V, koja se daje u jednoj dozi, za razliku od osnovne inačice koja se daje u dvjema dozama.

 

Informaciju o odobrenju istodobno su objavili proizvođač cjepiva i zamjenica ruskog premijera zadužena za zdravstvo Tatjana Golikova, na sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom koji je prenosila televizija.

Kako navodi Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) koji financira proizvodnju cjepiva, Sputnjik "light" je djelotvoran u 79,4 posto slučajeva, a njegova inačica u dvjema dozama u 91,6 posto slučajeva.

"Lagana inačica Sputnjika temelji se na pomno ispitanoj platformi humanog adenovirusnog vektora koja se pokazala sigurna i djelotvorna", navodi RDIF u priopćenju, dodajući da će cijena ove inačice "u načelu biti manja od 10 dolara".

Po riječima Aleksandra Gintsburga, ravnatelja moskovskog istraživačkog instituta Gamaleja koji je proizveo ovo rusko cjepivo, ova inačica Sputnjika omogućit će "bržu imunizaciju većih skupina stanovništva i zadržavanje visoke razine imunosti kod onih koji su preboljeli" covid.

Ravnatelj RDIF-a Kiril Dmitrijev, prenosi se u priopćenju, ocjenjuje da ova verzija "znatno smanjuje mogućnost razvijanja teškog oblika bolesti koji bi zahtijevao hospitalizaciju".

Dmitrijev je rekao da će Sputnjik V koji se daje u dvjema dozama "i dalje biti glavno sredstvo cijepljenja u Rusiji, a njegova lagana inačica će se izvoziti".

Rusija se hvali da je prva zemlja koja je odobrila cjepivo za koronavirus, još u kolovozu 2020., što je tada u inozemstvu ocijenjeno preuranjenim zbog toga što još nisu bila počela masovna klinička ispitivanja (3. faza) i objavljeni znanstveni rezultati.

U veljači je ugledni medicinski časopis The Lancet objavio da je Sputnjik V djelotvoran u 91,6 posto slučajeva, raspršivši sumnje u vezi s njegovom sigurnosti.

Budući da ne može proizvesti dovoljne količine i želi ponajprije opskrbiti svoje tržište, Rusija je dosad izvozila tek manje količine cjepiva.

Krajem travnja brazilski regulator Anvisa odbio je odobriti rusko cjepivo, rekavši da je nositelj djelatne inačice uobičajenog virusa uzročnika prehlade, zbog pogrješke u proizvodnji.

Proizvođači Sputnjika V uzvratili su pak da je uskrata odobrenja "političke" naravi i zaprijetili tužbom za klevetu.

Institut Gamaleja je objavio podatak da je više od 20 milijuna ljudi u svijetu primilo prvu dozu Sputnjika V.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana