Novosti
POLJOPRIVREDNA REFORMA

Rast po najvišoj stopi u 15 godina
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Osijeku je u četvrtak predstavila komponente reforme i investicija iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) koje se odnose na poljoprivredu. Ustvrdila je kako je pojavom pandemije Europska unija kreirala plan obnove koji se financira instrumentom Nova generacija vrijednim 750 milijardi eura. Hrvatska je ishodila veliku alokaciju koja može vrijediti 9,9 milijardi eura, od čega je 6,3 milijarde nepovratnih sredstava, a preostalih 3,6 milijardi eura preko zajmova. Cilj je tim sredstvima donijeti snažniju Hrvatsku otporniju na krize s većom potencijalnom stopom rasta.

- Ministarstvo poljoprivrede mora provesti gospodarsku komponentu koja se odnosi na unaprjeđenje korištenja prirodnih resursa i jačanje lanca opskrbe hranom. Ona je vrijedna 988 milijuna kuna. Hrvatska poljoprivreda pokazala se i puno izdržljivijom i otpornijom nego što su mnogi mislili. Rasla je u 2020. godini po najvišoj stopi u posljednjih 15 godina. Iako je rano govoriti o trendu, veseli činjenica da je neto i bruto dodana vrijednost rasla dvostruko od stope rasta, što govori da se sve više toga rasta transformira u dodanu vrijednost, a ne u trošenje resursa – konstatirala je.

U NPOO-u poljoprivredna politika ima svoju posebnu alokaciju, a uz 9,9 milijardi eura ostao je višegodišnji financijski okvir i Hrvatsku do 2027. godine čeka 24,5 milijardi eura za stvaranje svih pretpostavki za brz, uključiv i pametan rast, za poštovanje zelenih i digitalnih tranzicija, ali i ostvarivanje nacionalnih ciljeva sukladnih njezinim posebnostima.

- Planiramo provesti četiri reforme – najavila je ministrica dodajući kako hrvatska poljoprivreda po produktivnosti rada iznosi 31 posto europskog prosjeka, a BDP po stanovniku u ruralnom području za trećinu je niži od prosjeka EU-a.

Specifični ciljevi hrvatske poljoprivrede su unaprijediti konkurentnost, okrupniti poljoprivredne površine i stvoriti pretpostavke za snažniju i koncentriraniju ponudu u sektoru kojega smo odabrali - kazala je Vučković najavljujući kao prvu reformsku mjeru uspostavu mreže logističke infrastrukture za jačanje proizvodno-tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, kroz izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće. Planom se također predviđa unaprjeđenje sustava za restrukturiranje poljoprivrednog zemljišta i komasaciju. Najavljena je i digitalna transformacija poljoprivrede. T.Pusina
Vučković: Ulaganja imaju za cilj jačanje malih proizvođača i učinkovitije korištenje zemljišta
988

milijuna kuna predviđeno je za reformske mjere u poljoprivredi
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi