Novosti
VJEKOSLAV ĆURIĆ KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE ČEPIN

Programom jamčimo da Čepin može postati mjesto sretnih obitelji
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Program HDZ-a temelji se na tome da stvorimo uvjete u kojima će svakoj obitelji na našem području biti ugodno živjeti

Vjekoslav Ćurić je u studenome 2020. izabran za predsjednika Općinskog odbora HDZ-a Čepin. Time je započela konsolidacija čepinskog HDZ-a koji na lokalne izbore izlazi sa snažnom kampanjom.

Stranačka organizacija predložila vas je za kandidata za načelnika općine. Koliko će biti teška kampanja i borba za povjerenje stanovnika općine?

- Od mog preuzimanja vođenja organizacije prošli smo mnoge izazove, predsjedničke izbore, zatim unutarstranačke i parlamentarne izbore na kojima je HDZ u Čepinu odnio uvjerljivu pobjedu s do sada najvećim brojem glasova. Uspjeli smo posložiti redove, privući nove i kvalitetne ljude u stranku i rezultat je došao. Sada imamo snažnu organizaciju koja je u stanju iznijeti bilo koje izbore, a dugoročni cilj nam je da od čepinskog HDZ-a stvorimo konstantu i da naša politika bude prihvatljiva širokom krugu ljudi. Izradili smo odličan program, a glavni cilj kampanje nam je da naše ključne poruke dođu do svakoga glasača.

Kako komentirate sadašnju situaciju u Čepinu i što najviše zamjerate aktualnom vodstvu Općine na čelu s načelnikom Draženom Tonkovcem?

- Stanje u Čepinu može i mora biti puno bolje. Nažalost, smatram kako smo u posljednjih desetak godina propustili mnogo toga, pogotovo u području privlačenja novca iz EU fondova. Druge općine u našoj blizini znale su iskoristiti blagodati proteklog financijskog razdoblja EU fondova za energetske obnove svojih objekata, nerazvrstane ceste, gradnje vrtića, biciklističkih staza, gospodarskih zona i ostaloga. Aktualnoj vlasti najviše zamjeram to što gospodarska zona nije prije izgrađena te što je vrlo malo pozornosti pridavala projektima usmjerenima prema mladim obiteljima. Zemljišta u bivšem Naselju prijateljstva trebala su biti na raspolaganju mladima da po povoljnim uvjetima grade kuće, a moralo se i poraditi na tome da vrtić bude besplatan. Uglavnom, smatram da općenito u upravljanju općinom nedostaje jasne vizije i strategije, odnosno nejasno je što aktualna vlast želi napraviti od Čepina. Imam dojam da se većina stvari radi stihijski, od danas do sutra. Takav pristup mora se promijeniti. No, bez obzira na to, nisam destruktivan i zlonamjeran te ne želim reći kako je sve što se radilo u proteklih osam godina bilo loše. Ne mislim da je aktualni načelnik Tonkovac loš čovjek i načelnik, ali uvjeren sam kako bih ja osobno sa svojim timom mnoge stvari puno bolje napravio.

Koja je to vizija Čepina prema kojoj ga vi želite povesti kada dobijete povjerenje birača? Kakav je to Čepin za sretne obitelji?

- Općina Čepin je područje koje definitivno ima najpovoljniji položaj u našoj županiji. Čepin se nalazi u blizini autoceste, nadomak Osijeka, koji je četvrti grad u Hrvatskoj, a uz to ima i zračnu luku. Ostala gradska središta poput Đakova, Našica, Valpova i Belog Manastira također su u blizini. Dakle, postoje svi preduvjeti da Čepin bude perjanica razvoja u Osječko-baranjskoj županiji, ali on to nažalost nije. Mi programom "Čepin za sretne obitelji" jamčimo da će on to u skoro vrijeme i postati. Naš program se temelji na tome da stvorimo uvjete u kojima će svakoj obitelji na našem području biti dobro i ugodno živjeti. Mjesto u kojem će obitelj moći po povoljnim uvjetima izgraditi nekretninu, u kojoj će joj dječji vrtić biti financijski povoljan, mjesto u kojem će sportske aktivnosti za djecu i mlade biti na visokoj razini i besplatne, mjesto s bogatim društvenim i kulturnim životom i mjesto u kojem će se posebno voditi briga o starijima. I na kraju mjesto u kojem će mladi moći pronaći posao. Kada to stvorimo, onda će Čepin postati atraktivno mjesto i za doseljavanje i na taj način ćemo poboljšati demografsku sliku. Uvjeren sam kako će birači to prepoznati i znati nagraditi na izborima.

Program s kojim ste izišli pred mještane općine Čepin prilično je obuhvatan. Jesu li svi najavljeni projekti izvedivi s obzirom na proračun?

- Apsolutno su izvedivi i novca u proračunu ima, ali je pitanje kako se on raspoređuje. Detaljnom analizom proračuna utvrdili smo kako postoji niz pozicija na koje se troši veliki novac. Dobrom preraspodjelom sredstava realizirat ćemo ove projekte. Primjerice, manje ćemo trošiti na plaće zaposlenika, na jelo i piće, na službene automobile, na naknade političarima i usluge savjetnika i odvjetnika. Smatram kako je važnije potrošiti na uslugu predškolskog odgoja nego na sve ovo što sam naveo.

* Rekli ste da računate i na potporu Vlade RH, ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataše Tramišak i župana Ivana Anušića. Koliko je važno vertikalno slaganje vlasti?

- Nijedna općina ne može kvalitetno funkcionirati sama poput otoka. Potrebno je povezivanje s regionalnom i državnom vlasti prije svega zbog projekata.

Nefreteta Z. Eberhard
Na čelu Doma za starije još četiri godine
Nedavno ste ponovno potvrđeni za ravnatelja Doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku. Kako biste ocijenili situaciju u Domu i koji su planovi?- U proteklom mandatu od 2017. uistinu je puno uloženo u podizanje kvalitete naše usluge. Moram istaknuti projekt energetske obnove Doma čija je vrijednost 12 milijuna kuna, a koji smo realizirali uz pomoć župana Ivana Anušića i Osječko-baranjske županije. Obnovili smo i kuhinju doma, izgradili nove kupaonice u sobama za nepokretne korisnike, obnovili stubišta i apartmane, promijenili podove i uredili zajedničke prostorije. Radni kolektiv smo pomladili i osvježili, uveli nove protokole za čišćenje. U sljedećem razdoblju radit ćemo dodatno na poboljšanju sigurnosti korisnika gradnjom sustava vatrodojave za što nam je Osječko-baranjska županija osigurala sredstva. Imamo gotov projekt i građevinsku dozvolu za dogradnju Odjela za oboljele od Alzheimerove bolesti, a o proširenju kapaciteta konstantno vodimo razgovore s nadležnim institucijama i lokalnim partnerima. Uglavnom, nastavljamo s modernizacijom i poboljšanjem ustanove.