Regija
IZ LUKSEMBURGA U ĐAKOVO

Božićna čestitka stigla u svibnju - zagubila se u Koreji
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Luksemburški kardinal poslao ju 21. prosinca župniku Ivešiću; na kuverti “missent to Korea”

Prije bi stigla da ju je netko donio pješice iz Luksemburga u Đakovo, rekao bi naš narod na božićnu čestitku koja je čak pet mjeseci putovala iz jednog kraja Europe u drugi i stigla na odredište kada se dobar dio ljudi već priprema za ljetovanje.

Župnik đakovačke Župe Dobrog pastira, vlč. Josip Ivešić, ostao je u čudu kada je prekjučer u poštanskom sandučiću pronašao božićnu čestitku luksemburškog kardinala, nadbiskupa Jean-Claudea Hollericha, a koja je poslana 21. prosinca 2020.

- Bio sam iznenađen. Tko mi to piše?! Vidim da je iz Luksemburga, vidim žig iz Koreje… Na kuverti datum 21. prosinca 2020., a u kuverti božićna čestitka kardinala Hollericha. Surađujemo na međunarodnom planu rada s ministrantima i po toj liniji se poznajemo. Nadbiskup ima običaj poslati čestitku za Božić, no tko ju očekuje u svibnju?! - kaže Ivešić. Na kuverti je i žig "missent to Korea". – To znači da je "nestala" u Koreji - kaže župnik. Očito, čestitka je ležala u Koreji, a razlog tome možda je i u činjenici što pošiljatelj nije naveo puno ime Hrvatske, nego samo HR - Đakovo, no u današnje vrijeme sveznalice Googlea nije problem pronaći ni jednu zemlju i adresu. Ili je, ipak, pandemija upetljala svoje prste i u kolanje pošte po svijetu.

- Još zanimljivije je da se uspjela "vratiti" iz Koreje, poštar ju je dostavio redovnom poštom i ubacio u sandučić. Kada sam vidio žig Luksemburga, pomislio sam na nadbiskupa Hollericha, no mislio sam da je posrijedi uskrsna čestitka - kaže župnik Ivešić.

Ostala je nepoznanica je li božićna čestitka zalutala u Sjevernu Koreju Kim Jong-una ili zapadnjački otvorenu Južnu Koreju, u kojoj je, u njezinu glavnom gradu Seulu, župnik Josip Ivešić bio prije tri godine.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike