Regija
ŽUPA MUČENIŠTVA SV. IVANA KRSTITELJA U ŽUPANJI

Crkva će svoj 225. rođendan proslaviti potpuno obnovljena
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
“Želja nam je sve radove završiti do 2025. godine”, kaže župnik Robert Jugović
ŽUPANJA - Crkva Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji za četiri će godine proslaviti svoj 225. rođendan, a do slavljeničke 2025. trebala bi biti potpuno obnovljena.Župnik, vlč. Robert Jugović, pojašnjava da su zbog dotrajalosti određeni radovi u unutrašnjem i na vanjskom dijelu crkve prijeko potrebni. Posljednji je put obnovljena 2003. godine, kada ju je đakovački i srijemski biskup Marin Srakić posvetio, a godinu poslije na prozore su stavljeni vitraji s prizorima iz života sv. Ivana Krstitelja, koje je blagoslovio banjalučki biskup Franjo Komarica. Od tada se na crkvi nije ništa radilo, a zub vremena učinio je svoje.

Obnova će biti provedena pod nadzorom Konzervatorskog ureda u Vukovaru, koji će dati mišljenje i uvjete za izradu opširne projektne dokumentacije. Župnik ističe da će, među ostalim, biti nužno riješiti rasvjetu, koja je u lošem stanju, i zidove, gdje je kapilarna vlaga već uzela maha, a jedan od prioriteta bit će i rješavanje ulaska u crkvu bez stepenica, s novim vratima, kako bi se omogućio i olakšao ulazak osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću.

- Ako za neki prostor možemo ustvrditi svrhovitost i razložnost postojanja, onda su to zasigurno naša župna crkva i naš vanjski oltarni prostor, koji su neizostavni dijelovi svakodnevnog života župne zajednice. A tomu najbolje svjedoče i župljani kada me povlače za rukav i upozoravaju: “Župniče, ovo je dotrajalo; tamo otpada žbuka ili ono treba zaštititi od propadanja”, ističe. Postupak za obnovu crkve pokrenut je, od Đakovačko-osječke nadbiskupije dobivena je potrebna suglasnost, a obnova će biti detaljna i dugotrajna.

- Hoće li sve moći biti završeno do 2025. godine, kada obilježavamo 225. godina od gradnje naše župne crkve, pokazat će zahtjevnost i dinamika radova, ali svakako nam je cilj da naša ljepotica svoj rođendan proslavi obnovljena i uređena, onako kako i zaslužuje - zaključuje župnik.

Obnovit će se i vanjski oltarni prostor. Radovi se prije svega odnose na zaštitu drvene krovne konstrukcije, a koliko su nužni i hitno potrebni zaštitni radovi, kako napominje, najbolje se vidi na drvenim plohama koje su izloženije svakodnevnim vremenskim utjecajima. Natkriveni prostor za misna slavlja na otvorenom sluge Božjega Franje kardinala Kuharića, za oko tisuću vjernika, sagrađen je 2007. godine. I crkva na otvorenom, kao i Pastoralno-kulturno središte blaženog Alojzija Stepinca, sagrađeni su uz pomoć velikodušnih župljana i donatora, a tako će biti i s predstojećom obnovom crkve. Koliko će ona stajati bit će poznato nakon izrade dokumentacije i provedbe postupka javne nabave.

U kolovozu 2017. godine, na svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, svečanim misnim slavljem, koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić, obilježen je značajan jubilej - 300 godina prvog pisanog spomena ove županjske župe. A tijekom 300 godina njezine bogate povijesti mnogi su se svojim životom i radom ugradili u duhovni dom ove župne zajednice.

Pri kraju je i obnova zgrade župnog Caritasa, dvije su etape već odrađene uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, a preostalo je uređenje unutrašnjeg prostora, odnosno nabava namještaja i polica za izlaganje robe za potrebite.

Ukupna je vrijednost toga projekta približno milijun kuna.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike