Regija
ČLAN HND-A S NAJDUŽIM AKTIVNIM STAŽEM

Jerkiću priznanje za životno djelo
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
BELIŠĆE - Prestižna nagrada Hrvatskog novinarskog društva “Otokar Keršovani” za životno djelo ove je godine u povodu Svjetskog dana slobode medija u Zagrebu uručena jednom od pionira novinarstva u Valpovštini - Mati Jerkiću, glavnom uredniku Belišćanskog lista i predsjedniku Ogranka HND-a Belišće.

U obrazloženju nagrade navedeno kako je Mato Jerkić član HND-a s najdužim aktivnim stažem - od 1978. godine.

- Tada vjerojatno nije slutio da i novinska profesija zna biti olovno teška. Shvatit će to puno poslije, kada je u namjeri da sačuva osobni i profesionalni dignitet i unatoč pritiscima koji su u malim sredinama snažniji od onih s kakvima se susreću novinari velikih redakcija, vlastitom kožom platio cijenu borbe za slobodu medija. Novinari iz “malih sredina”, a Jerkić je iz takvih - Belišća i Valpova, kao i njihov novinarski rad, često, nažalost, prolaze ispod radara i ne dospijevaju do šire javnosti. Ako i dospiju, to se obično događa kada sami postanu vijest, kako je to bilo i u Jerkićevu slučaju, kada lokalnom moćniku devedesetih nije dopustio vrijeđanje, služenje neistinama i objedama i kada sugovorniku, jednom od tada najmoćnijih političara, nije dopustio da u emisiji istodobno bude i voditelj i gost. Nakon toga devet je godina bio bez posla pa je osjetio olovnu težinu profesije, a nakon duge pravne bitke vraćen je na posao - navodi se u obrazloženju predlagatelja, koji podsjećaju da je Jerkić u svojoj profesiji prošao sve što novinar može proći i da može biti uzor, ali i poticaj kolegama iz “malih sredina”, uz poruku da velikih novinara ima i na “periferiji”. “Keršovanija” za životno djelo Jerkiću je uručio dopredsjednik HND-a Goran Gazdek.

- Ovo veliko priznanje znači mi više od nagrade za životno djelo zbog toga što sam za 45 godina novinarstva i 43 godine članstva u HND-u ne jednom bio u sumnji jesam li izabrao dobro zanimanje. Nikada nisam odustao, ali da je bilo kušnji – bilo je. No sad sam posebno sretan što sam sve izdržao i što su to kolege prepoznali - rekao je Jerkić, dodavši kako mu je u teškim godinama HND pomogao materijalno, za sudske troškove i solidarnu pomoć, koja je i danas na raspolaganju novinarima u nezavidnu položaju. L.A.
Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike