Osijek
3. OTVORENI DANI U TIKVEŠU

Oživjeli junaci romana Bizarij
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Mijoč i Zrnić razgovarale su s autoricom Jasnom Horvat, a ulomke iz romana čitali su studenti

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš projekt je sufinanciran novcem Europske unije, čiji su rezultati u četvrtak (6. svibnja) treći put javnosti otvoreni na uvid. Riječ je o složenom projektu obnove Ladanjske vile i Glavnog dvorca u Tikvešu vrijednom 61 milijun kuna sa 85 % udjela iz fondova Europske unije. Dovršetkom projekta vanjskim će izgledom tikveški dvorci u cijelosti vratiti izvorni oblik, a unutarnjim će se prostorima prilagoditi interaktivnoj interpretaciji prirode s ciljem obrazovanja mladih svih dobi.

Okupljanje pred Ladanjskom vilom bilo je prema naputcima Stožera civilne zaštite, a Tomislav Bogdanović, ravnatelj Javnog parka prirode Kopački rit, pozdravio je okupljene i zaželio im dobrodošlicu. Naglasio je kako se na 3. Otvorenim danima projekta Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš tematizira društveno nasljeđe, koje je presudno za razumijevanje šireg povijesnog i kulturnog okruženja kompleksa smještenog u Tikvešu. Pri tome se ponajprije misli da su "ugledni vlasnici dvorca bili oblikovateljima kulturnih, gospodarskih i političkih obrazaca čiji su utjecaji i danas prisutni u većem dijelu Europe" te će projekt "obnovom izvornih pročelja dvoraca posjetiteljima omogućiti dublje poznavanje povijesnih osobnosti kakvima su Eugen Savojski, članovi obitelji von Habsburg kao drugi vlasnici ili posjetitelji tikveških dvoraca".

Prema riječima Ružice Marušić (JPPK Kopački rit), 3. Otvoreni dani povezuju život tikveških dvoraca s umjetničkim interpretacijama, a s ciljem da se društveno nasljeđe dvoraca što više približi domaćim i inozemnim posjetiteljima. U umjetničkom dijelu programa koncertno je čitan roman Bizarij (Naklada Ljevak, 2009.) suvremene hrvatske književnice i znanstvenice Jasne Horvat. Roman je posvećen istaknutim Osječanima, među kojima je i Isabella von Habsburg - jedna od prvih fotografkinja s početka dvadesetog stoljeća. U koncertnom čitanju romana Bizarij Josipa Mijoč i Ana Zrnić (Institut Andizet) razgovarale su s autoricom Jasnom Horvat, a na stubama Ladanjske vile u Tikvešu ulomke iz romana čitali su studenti Ekonomskog fakulteta u Osijeku Robert Kovač, Ivona Martinčević i Paula Žilić te studentica Akademije za umjetnost i kulturu Magdalena Jelečević.

Horvat je naglasila kako se u Tikvešu okupljala srednjoeuropska intelektualna i kulturna elita te da su je upravo oni nadahnuli da ladanjske posjede nedaleko od Osijeka istraži i oživi u svojim književnim tekstovima kakvima su Bizarij, OSvojski, Ars Eugenium i Atanor. Naglasila je kako je Isabella von Habsburg provodna nit romana Bizarij, u kojemu povijesne utjecajnike pretočene u književne likove povezuje onako kako je povezivala uglednike u svom Ladanjskom dvorcu smještenom u Tikvešu. Isabella von Habsburg u Bizariju je donesena faktografski precizno te su opisi ladanjskog života u Tikvešu izvrstan predložak za populariziranje onodobnog načina obiteljskog života, odnosa prema kulturi s početka dvadesetog stoljeća, obrazovanju, fotografiji i lovu.

Ivana Rab Guljaš
KNJIŽEVNI PREDLOŽAK ZA BRENDIRANJE
Znanstveni radovi Jasne Horvat teorijski i eksperimentalno uvode književni tekst u ekonomske modele marketinških aktivnosti ne samo gospodarskih subjekata nego i društvenih zajednica. Horvat naglašava da “suvremeno brendiranje započinje razradom pisanih predložaka te da su njezine znanstvene studije pokazale kako je književni tekst javno dostupan idejni predložak za različite modele suvremenog brendiranja”.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike