Kultura
PRVA SAMOSTALNA IZLOŽBA MARKA LONČARA

Slavonski “Krug života”
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Prihod od prodaje jedne slike ide za COVID odjel Opće županijske bolnice Vinkovci

Gradsko kazalište ‘‘Joza Ivakić‘‘ pomno je bilo odabrano mjesto za prvu samostalnu izložbu Marka Lončara iz Vinkovaca, naslovljenu ‘Krug života”, prema istoimenom triptihu koji je dio postava izložbe.

Lončar kaže kako je u slikarstvo kročio slijedivši očeve stope, kao sin poznatoga umjetnika Ivana Lončara Žana, ali je jednako pratio i majčine stope, pa nakon vinkovačke gimnazije završava i pravni fakultet.

- Sa sedam godina naslikao sam svoje prvo ulje na platnu, a kasnije sam aktivno slikao kao sudionik likovnih kolonija. Početkom 2015. godine postao sam član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci - rekao je Marko Lončar o svojim počecima.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavio se s 27 djela. Svojom prvom slikom iz 1992. godine te s 26 djela nastalih od 2015. do 2021. godine u tehnikama ulje na platnu, ulje na staklu, akril i kombinirana tehnika. Njegova je osnovna tema Slavonija i njezini karakteristični motivi.

- Samo na jednoj slici je maslina, i to je zato što imam i dalmatinske krvi, ali sam rođeni Slavonac, i zato su svi ostali motivi slavonski. Jednu od slika, odnosno prihod od prodaje jedne od slika, s motivom kapelice, namijenio sam za COVID odjel Opće županijske bolnice Vinkovci, u znak zahvale djelatnicima koji rade s pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19. Drago mi je da se ljudima na prvu svidjela moja izložba, uložio sam mnogo truda i rada, kako kažu ‘‘prva samostalna‘‘ uvijek se pamti. Želio bih još dugo ostati u slikarstvu, jer me to jednostavno opušta, tu se najbolje osjećam. Ovim putem želim zahvaliti prvo svojim roditeljima na potpori, supruzi Mateji te svi dragim prijateljima koji su došli na otvorenje - rekao je Lončar.

Kako su još uvijek na snazi epidemiološke mjere, svečano otvorenje bilo je na otvorenom, a sama izložba u Gradskom kazalištu ‘‘Joza Ivakić‘‘, međutim, to nije nimalo umanjilo samu važnost događanja za Vinkovce i mladog umjetnika Marka Lončara pred kojim je, kako kažu mnogi umjetnici, blistava budućnost. Mnogi su rekli da Marko samo nastavlja putem svoga oca, poznatog vinkovačkog umjetnika Ivana Lončara Žana.

U programu kojeg je vodila Mateja Lončar, uz Krešu Marića koji je napisao predgovor kataloga koji prati izložbu i Marka Lončara, prigodnim riječima obratio se i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je ujedno i otvorio izložbu.

- Ovo je jedan specifičan umjetnički izričaj koji će, vjerujem, svakome zapasti za oko. Drago mi je da sam ovdje, jer je pravo zadovoljstvo vidjeti ove boje, ovu radost koja jednostavno pršti sa zidova. Drago mi je da je to još jedan naš mladi umjetnik i da je Marko pokazao da može sam napraviti uspješnu izložbu - istaknuo je Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik.

Otvorenje nije moglo proći bez pravog slavonskog štimunga, a za to su se pobrinule nadaleko poznate vinkovačke Dike. Izložba će biti u prostoru Gradskog kazališta ‘‘Joza Ivakić‘‘ idućih mjesec dana, a nakon toga seli se u Otok na poznate Virove.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike