Tehno
IGRALI SMO “RETURNAL” NA PS5

Priča o vremenskoj petlji s preokretima
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Svaki put kada umre, Selene se vraća na početak priče, odnosno na trenutak kada se sa svojim brodom ruši na planet Atropos

Sony polako gradi ekskluzive za svoju najnoviju konzolu PS5, a posljednja među njima fantastična je alien-horor priča "Returnal", koju je Sony izveo u suradnji sa studijem Housemarque.

Ako ste ljubitelji izvanzemaljskog, aliena i izvrsnih znanstvenofantastičnih priča sa snažnom dozom uzbuđenja i horora, "Returnal" je definitivno igra za vas. Sam uvod u igru zaintrigirat će vas i držati uz "Returnal" do samoga kraja. Stoga počnimo priču. Glavni lik ove PlayStation 5 ekskluzive je astronautkinja Selene, koja radi za kompaniju ASTRA Corporation. Prateći takozvani bijeli signal (white signal), Selene ulazi u orbitu planeta Atropos, gdje njezin brod počinje otkazivati pod udarom izvanzemaljskih munja, pa prisilno slijeće na površinu. Tu ćete scenu itekako zapamtiti. Nakon što je jedva izvukla živu glavu, shvaća da njezin poluuništeni brod više ne može stupiti u kontakt s korporacijom Astra pa kreće u istraživanje misterioznog planeta, i tu počinje priča.


Fantastična priča
Selene kreće u istraživanje planeta i vrlo brzo nastaje prvi šok - tek pristigla, na planetu pronalazi sebe, doduše u beživotnom stanju. Međutim, Selene se osjeća kao da je već bila ondje. Tomu i jest tako jer svaki put kada umre, Selen se vraća na početak priče, odnosno na trenutak kada se sa svojim brodom ruši na planet Atropos. Tomu je tako jer je Selene upala u vremensku petlju koja ju uvijek vraća na taj trenutak. Ovo je već priča dostojna i holivudskih filmova. Svaka smrt donosi i nešto dobro u ovoj priči - naša junakinja svaki je put malo pametnija, malo inteligentnija, malo snalažljivija. U daljnjem otkrivanju planeta na njemu pronalazimo i druge ostatke drevnih civilizacija, a dakako i vrle izvanzemaljce, aliene, protiv kojih se valja boriti. Odličan twist događa se kada Selene pronađe svoju kuću iz djetinjstva, a to je već dio igre, u kojem ćete doživjeti dosta wow i aha trenutaka. No nećemo otkrivati sve tajne, ipak nešto ostavljamo i vama za uživanje. Igra se uglavnom igra kroz treće lice, a u nekim segmentima i kroz prvo, primjerice, baš u kući iz djetinjstva. Sama igra podijeljena je u šest segmenta, odnosno bioma, jedinica, koje se razlikuju po izgledu. Iako su različiti, ti su biomi ponekad i slični, pa će neki od njih izgledati poznati iz prijašnjeg igranja. Biomi podsjećaju na tropsku šumu, stjenovitu površnu Marsa i druge zanimljive terene. Kroz igru dakako naša se junakinja bori protiv različitih nemani. Alieni su raznovrsni, a, uz fizičke napade direktno na nas, neki mogu i ispaljivati razne, pa recimo, stvari. Dakako, Selene je spremna uzvratiti. U početku na raspolaganju uvijek imamo samo obični pištolj, no tijekom prelaska možete naići i na sačmarice, rafalne puške, bacače raketa, uglavnom na razno oružje koje će naše izvanzemaljske neprijatelje poslati na neko drugo mjesto. Očekivano, svako oružje ima neke posebne statistike dometa, jačine, ali i alternativno pucanje, koje možemo iskoristiti s vremena na vrijeme. Možebitna mana, ali i dodatna težina, igre jest da uvijek možete nositi samo jedno oružje istovremeno, stoga valja mudro birati što nam je bolje u nekom trenutku. Na kraju svakog bioma nalazi se svojevrsni boss izvanzemaljac, a nakon što ga porazimo, otvaramo novi svijet. Jednom otvoren, novi biom otvoren je bez obzira na to koliko puta poginuli u igri.


Nove vještine
Iako se čini kako poginuti u "Returnalu" nije velika svari, zapravo jest. Što ste duže na životu, to je igranje naprednije i Selene dobiva nove vještine. Primjerice, ako ste dovoljno na životu, moći ćete viđati obrise neprijatelja iza prepreka, zidova i slično. Iz prethodnih svjetova Selene donosi i specijalne načine kretanja i tzv. Ethere. Spomenuti načini kretanja, poput kuke za penjanje ili teleportera, igri daju dodatni zaplet, jer nam otvaraju do tada nedostupne dijelove bioma. Etheri su pak komadići koje ćemo skupljati tijekom igre te ih koristiti za pročišćivanje Malignant stvari. Malignant stvari mogu nam oštetiti odijelo i unazaditi nas, no uz Ethere ćemo ih pročistiti. Igra igraču daje na izbor mogućnost koliko i kako će prikupljene stvari i druge parazite koristiti za neke posebne vještine, no, s druge strane, valja vagati koliko će nam naše zaštitno odijelo ostati sačuvano.

Osim toga, igra ima i multiplayer komponentu - dnevne zadatk

gdje se natječete s drugim igračima na ljestvici. Za kraj dotaknimo se i samih tehnikalija. "Returnal" ima sve blagodati PlayStation 5 konzole. Od vrhunske 4K grafike do zvuka i haptičkih osjećaja na DualSense kontroleru.

Marin REŽIĆ
Ocjena

90

Dojam: Vrhunska igra s odličnim filmskim zapletom koja će vam osigurati sate i sate adrenalina, napetosti i zadovoljstva
Najčitanije iz rubrike