Ekonomija
JOŠ SE UVIJEK PROCJENJUJU ŠTETE

Voćarima prvi put od mraza stradale i šljive
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Proizvođači voća nadaju se proglašenju elementarne nepogode ili da će dobiti potpore na razini općine, županije ili države

Već dvije godine zaredom dio voćara bilježi velike štete zbog niskih temperatura i mraza u najgorem mogućem trenutku - krajem ožujka odnosno početkom travnja, i to nakon razdoblja neuobičajeno toplog vremena zbog kojega su voćni sokovi počeli kolati.


I ove je godine u travnju od polarnih minusa i mraza najviše nastradalo koštunjičavo voće, prije svih marelica, breskva i šljiva.


- Zbog snijega i iznimno hladnog vremena za ovo doba godine štete na koštunjičavom voću poput marelice, šljive i breskve bit će veće od 90 posto - isticao je početkom ovogodišnjeg travnja zamjenik predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Stjepan Zorić, naglašavajući kako će štete biti goleme za neke vrste voća, najviše za ono koje je u tom trenutku već procvjetalo. Dodao je kako je nešto bolja situacija kod jabuka i krušaka, premda su kod određenih sorti problemi mogući. Isto tako, rekao je, značajnu ulogu ima i mikrolokacija jer ponekad i stotinjak metara ima veliku ulogu.


Upravo na lokaciju već dugo upozorava viša stručna savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede Ruža Skenderović. Kao primjer navodi Baranju, odnosno razlike između voćnjaka smještenih na jedinoj baranjskoj uzvisini, Banskoj kosi, i onih u ravnici. Potvrđuje kako obično bolje prolaze voćnjaci smješteni na nešto višoj nadmorskoj visini, pa voćarima koji neko od slabije otpornijeg koštunjičavog voća imaju u nizinama preporučuje da pokušaju s nekim otpornijim vrstama. No da uvijek postoje izuzetci od pravila, dokaz je voćnjak Borisa Radana, posađen na Banovom brdu, kod nove beljske vinarije.
- Do sada su mi od mraza redovito stradale marelice, ali nakon ovogodišnjeg mraza gotovo u cijelosti nastradale su i šljive, što se nikada nije dogodilo. Ništa bolje nisu prošle nektarine i breskve - razočarano kaže Boris Radan, čiji se voćnjaci prostiru na 13,5 hektara. Štetu procjenjuje na milijun kuna. Bez obzira na ‘‘mrazom obran voćnjak‘‘, i nadalje mora prskati, frezati i malčirati. ‘‘Uštedjet‘‘ će samo na berbi i preradi voća. Nada se bar nekoj potpori na općinskoj, županijskoj ili državnoj razini te očekuje eventualno proglašavanje elementarne nepogode, koja na području Osječko-baranjske županije još uvijek nije proglašena. Tvrdi kako je slično prošao i njegov susjed po voćnjaku, čiji su nasadi iznad njegovih. Za razliku od njih, voćnjak tvrtke Rabo, koji se proteže na 100-tinjak hektara, ostao je neoštećen. Najviše imaju jabuka te nešto manje nektarina. - Kod nas je situacija dobra, što možemo zahvaliti sustavu za obranu od mraza - tvrdi Nikola Velicki, vlasnik tvrtke Rabo.


Ivica Getto
Vegetacija vinograda ove godine kasni
Slične priče o velikim štetama na koštunjičavom voću čuli smo od manjih voćara diljem Baranje. Malo je onih koji su uspjeli zaštititi svoje marelice, nektarine… Travanjski mraz nije naštetio vinogradarima. Bar za sada vinogradi izgledaju obećavajuće. Tvrdi to Lajoš Kolar, vinogradar iz Suze. - Upravo obilazim vinograde. Svaki je pup protjerao, što znači da mraz nije naškodio vinogradima. Vegetacija, doduše, nešto kasni, ali to nema nikakve veze - kaže Kolar, dodavši kako se nada da će ovogodišnja berba biti dobra, premda je o tome još jako rano govoriti…
Boris Radan

voćar iz Baranje

Štete od mraza u svom voćnjaku procjenjujem na milijun kuna. Bez obzira na ‘‘mrazom obran voćnjak‘‘, i nadalje, nažalost, moram prskati, frezati i malčirati. ‘‘Uštedjet‘‘ ću samo na berbi i preradi voća
I ove je godine u travnju od polarnih minusa i mraza najviše nastradalo koštunjičavo voće
Možda ste propustili...

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

2

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete