Novosti
NOVE PRIGODNE POŠTANSKE MARKE

Ris i šumska koka su na markama Hrvatske pošte
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Nominalna vrijednost poštanske marke s motivom risa iznosi 15 kn, a one s motivom tetrijeba gluhana koštaju 3,30 kn

Hrvatska pošta u petak će pustiti u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije "Europa – ugrožene životinjske vrste". Motivi na markama su ris i tetrijeb gluhan, a autorica izdanja je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost poštanske marke s motivom tetrijeba gluhana iznosi 3,30 kn te 15 kn za poštansku marku s motivom risa.

Euroazijski ili obični ris najveća je europska mačka. U Hrvatskoj nastanjuje Gorski kotar, Velebit i Liku. Prema posljednjoj službenoj procjeni brojnosti iz 2010., u Hrvatskoj živi od 40 do 60 jedinki s trendom opadanja brojnosti, pa je kod nas ris kritično ugrožena i strogo zaštićena vrsta. Autohtoni ris nestao je iz Hrvatske početkom 20. stoljeća, a cijela današnja populacija potječe od šest jedinka unesenih u Sloveniju davne 1973. iz Slovačke. Populacija se ponovno počela smanjivati 90-ih godina, a genetika je pokazala da je glavni razlog međusobno parenje blisko srodnih životinja. Zbog toga je trenutačno u tijeku projekt LIFE unošenja risova iz Rumunjske i Slovačke u Hrvatsku i Sloveniju radi obogaćivanja genskoga fonda i povećanja postojeće populacije te povezivanja alpskih i dinarskih populacija.

Tetrijeb gluhan naša je najveća šumska koka. Podrijetlo vuče još iz ledenog doba. U Hrvatskoj živi na Velebitu i u Gorskom kotaru, u miješanim i crnogoričnim šumama vršnih dijelova planina iznad 1000 metara nadmorske visine u kojima nalazi zaklone na granama starih stabala i izobilje hrane. Teže do pet kilograma, a narastu i do 85 cm. Mužjaci imaju raskošno perje: zelena prsa, smeđa leđa, a glava, vrat i trbuh su crne boje. Ženke imaju neupadljivo perje crvenkastosive boje s crnim prugama.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...