Novosti
PLATFORMA “SIGURNA OKUPLJANJA”

Organizatorima certifikat, a posjetiteljima poruka da je okupljanje sigurno
Objavljeno 6. svibnja, 2021.

Platforma "Sigurna okupljanja" novi je alat s pomoću kojega je moguće brzo i jednostavno provjeriti je li neki događaj organiziran u skladu s epidemiološkim mjerama. Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u trenutačnoj fazi obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj.

"Organizatori s pomoću algoritma mogu na brz i jednostavan način provjeriti je li njihovo događanje u skladu s mjerama. U slučaju promjene mjera sustav će im izdati upozorenje, a i omogućit će varijacije s obzirom na mjere po županijama. Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno“, pojasnio je u srijedu potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš. Radoš je istaknuo da prema podacima EY Future Consumer Indexa 46 posto ispitanika smatra da se još mjesecima neće osjećati sigurno da odu na neki koncert, a njih 21 posto kaže da će se toga bojati još godinama. "Cilj nam je ukloniti taj strah i vratiti povjerenje posjetiteljima", rekao je Radoš.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako u Hrvatskoj kulturni život nije bio potpuno zaustavljen, kao u nekim drugim zemljama, ali da su masovnija okupljanja ipak bila onemogućena. "Nadam se da ćemo već početkom ljeta ponovno omogućiti okupljanja većeg broja ljudi, a ova aplikacija će tome svakako dati veliki doprinos", izjavila je Obuljen Koržinek.

Kako navode iz HGK, Prilikom izrade platforme i prilagodbe algoritma konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija. Platforma je inspirirana belgijskiim modelom koji je prihvatila belgijska vlada kao službeni alat za procjenu rizika događanja. U prvih 14 dana prijavljeno je 14 tisuća događanja te je koncept postigao izuzetno veliki uspjeh.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, istaknula je kako je cijepljenje odabir između života i smrti i osnovni preduvjet za vraćanje u normalu. "Ova platforma pomaže da prijeđemo s online sastanaka na druženja licem u lice, a to nam je svima bitno jer je druženje iskonska ljudska potreba", rekla je Bubaš zahvalivši svima koji su radili na projektu.

S obzirom na to da će se događanja pohranjivati u bazi, i epidemiolozi će imati na raspolaganju evidencijski alat za analizu utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku i za identifikaciju potencijalnih novih žarišta.

Trenutačno je dovršen testni model platforme s ključnim funkcionalnostima koji se primarno odnosi na okupljanja poput koncerata, festivala, kazališnih predstava, izložbi i slična. Javno savjetovanje o platformi otvoreno je do 20. svibnja. Naime, dugoročni je cilj da se ova platforma proširi i na druge oblike okupljanja poput konferencija te sportskih događaja. D.Pavlović
SEKTOR NAJPOGOĐENIJI KRIZOM
Predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK Tomo in der Mühlen istaknuo je da moramo prestati pričati o kreativi isključivo kao o skupu umjetnika i umjesto toga staviti naglasak na kreativu kao biznis. “Godišnji promet kreativnih i kulturnih industrija je prije koronavirusa, na razini EU-a, bio čak 643 milijarde eura, a ta branša je zapošljavala osam milijuna ljudi. Upravo je taj sektor bio najpogođeniji ovom situacijom i upravo će on, prema svemu sudeći, imati najduži put prema oporavku”, izjavio je.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

PREDIZBORNA KOMUNIKACIJA NA FACEBOOKU

Milanović i Butković se optužuju