Novosti
VLADA PROTIV PRIJEDLOGA GLASA PODUZETNIKA

Potpunog otvaranja gospodarstva nema dok postoje zdravstveni rizici
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Zahtjeve udruge Glas poduzetnika, koja traži da se sve zatvorene gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj otvore 15. svibnja, komentirao je u srijedu premijer Andrej Plenković rekavši kao će se te aktivnosti otvarati "ako epidemiološke prilike to dopuste". Dodao je kako je Vlada u proteklih godinu i tri mjeseca vrlo kvalitetno balansirala zaštitu zdravlja, gospodarske aktivnosti, društveni život, rad. Podsjetio je kako su mnoge druge zemlje imale znatno veća ograničenja, a njegova je vlada, kaže, snažno stala iza svojih radnika i građana, a u konačnici i poslodavaca.

Udruga Glas poduzetnika je u dopisu upućenom čelniku Nacionalnog stožera civilne zaštite Davoru Božinoviću, a koji je potpisao predsjednik udruge Hrvoje Bujas, zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, što uključuje event industriju, ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, kao i održavanje vjenčanja i sajmova, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju. Ministri Josip Aladrović i Tomislav Ćorić izrazili su neslaganje s tim prijedlogom. "To je još jedna od budalaština gospodina Bujasa. To je sve što imam reći o toj temi", izjavio je Ćorić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ne može se složiti s onima koji žele potpuno otvaranje ekonomije jer još postoje zdravstveni rizici. "Ne mogu podržati tu ideju, sukcesivno otvaranje ekonomije bit će samo i isključivo u skladu s epidemiološkim mjerama. Kada se procijeni da je razina rizika za zdravlje niska, tada možemo razgovarati o otvaranju ekonomije, ne možemo dovoditi u pitanje zdravlje naših građana samo kako bismo pojedinim granama olakšali poslovanje", izjavio je Aladrović, dodajući da država ionako vrlo aktivno i ambiciozno skrbi o njima.

Rekao je i da je od početka pandemije mišljenje Vlade i njega osobno isto, a to je da je zdravlje na prvom mjestu, a ekonomija odmah na drugom. Istaknuo je da je Vlada uspjela očuvati ekonomiju, s obzirom na to da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje detektiraju 17 tisuća više zaposlenih u odnosu prema razdoblju početka pandemije. Siguran je da će idući objavljeni podaci pokazati još veću razliku u korist zaposlenih radnika. "Tako da ekonomija u ovom trenutku nije ugrožena i vide se znaci oporavka", izjavio je Aladrović. H/D.Pav.
Aladrović: Kada se procijeni da je razina rizika za zdravlje niska, tada možemo razgovarati o otvaranju
Najčitanije iz rubrike