Novosti
NOVE IDEJE I POLEMIKE

Malenica: Ustav nećemo mijenjati zbog izbora čelnika Vrhovnog suda
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Prijedlog Marina Mrčele da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda nije se svidio predsjedniku RH Zoranu Milanoviću

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica izjavio je kako se u ovom trenutku ne razmatra mogućnost promjene Ustava u dijelu o izboru predsjednika Vrhovnog suda, komentirajući prijedlog zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele da bi čelnika tog suda suci trebali birati sami. Mrčela smatra kako bi se aktualni prijepori oko izbora predsjednika Vrhovnog suda mogli izbjeći tako da se promijeni sustav te da se on bira kao što je slučaj s izborom predsjednika Ustavnog suda.

Bolji rad sudova
- Mi smo i kod izmjena Zakona o sudovima postupili na temelju preporuka GRECO-a, gdje smo dodatno razradili cijelu proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ona je utvrđena samim Ustavom i u ovom trenutku se ne razmatra mogućnost mijenjanja Ustava u tom dijelu - kaže Malenica. No ne smatra da je Mrčela pretjerao i da se tim prijedlogom miješa u politiku, nego da je iznio svoj stav, kao sudac Vrhovnog suda i kao predsjednik GRECO-a.

Kazao je kako Ministarstvo u sklopu antikorupcijskog paketa predviđa 13 reformskih aktivnosti radi poboljšanja rada sudova. Cilj je skratiti trajanje postupaka i smanjiti broj neriješenih predmeta. "Imamo određene alate koje stavljamo na raspolaganje Državnom sudbenom vijeću i Državnoodvjetničkom vijeću u dijelu provjere imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika, a razmatramo i uvođenje sigurnosnih provjera za suce", kaže Malenica.

Mrčela je ocijenio da su prijepori o izboru predsjednika Vrhovnog suda potpuno politički, a da bi ono što on predlaže politiku posve isključilo. "Na ovaj način pojačava se dojam da politika ima utjecaj na pravosuđe", kaže Mrčela, dodajući da je i preporuka GRECO-a bila da se struci da veći utjecaj na izbor i smanji utjecaj politike.

- Tu trebaju izmjene Ustava, a za to opet treba politički konsenzus - ističe Mrčela, dodajući da kada prijedlog predsjednika Milanovića dođe na Vrhovni sud, održat će se opća sjednica, oni će dati mišljenje, no ono ne obvezuje nikoga. "Možda bi bilo bolje da to mišljenje obvezuje", smatra.

"Opasno i besmisleno"
Predsjednik RH Zoran Milanović ocijenio je Mrčelin prijedlog besmislenim. "Ideju da se suci pojavljuju u ‘prime-timeu‘ i da govore kako bi trebao izgledati Ustav RH, koji su uništili toliko puta, smatram vrlo opasnom. Ja se ne usudim ići van s takvim idejama koje će promijeniti svijet, a jedan sudac, koji je očito tamo doživotno, da", rekao je. Napomenuo je i da u državama EU-a način, metoda i izbor sudaca variraju, ali da predloženog nema nigdje. "Problem sucu je što ja kao nestranačka osoba predlažem osobu koja je nestranačka i njemu to smeta", kaže Milanović. Dodao je i da, kada dođe vrijeme reizbora, neće za predsjednika Vrhovnog suda predložiti istu osobu više puta. "Gospođa Đurđević se može vratiti zvanju profesorice u trajnom zvanju", rekao je, dodajući da sucu Mrčeli i "nekolicini njih u tom dječačkom klubu na Vrhovnom sudu smeta što je prijedlog jedna žena koja je neovisna i razmišlja svojom glavom".

Premijer Andrej Plenković komentirao je Milanovićev istup o Mrčeli. “Osim što huška na pojedine zastupnike manjina, vrijeđa druge političke aktere, Milanović nastoji ušutkati struku, konkretno zamjenika predsjednika Vrhovnog suda koji je rekao stručni stav, što kao sudac smatra kako birati predsjednika Vrhovnog suda. Ne vidim da je uloga predsjednika da ušutkava struku. Ovo je trenutak kad bi struka trebala biti glasnija, pogotovo oko zakona koji krši Milanović. Mislim na onu prvu proceduru kad kandidatkinja nije sudjelovala u javnom pozivu, o tome se treba očitovati”, ističe Plenković.

Igor Bošnjak/H
PAD BROJA RIJEŠENIH PREDMETA
Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa u izvješću o stanju sudbene vlasti za 2020. ističe da je kao posljedica pandemije smanjen priljev predmeta za 2,83 % u odnosu prema 2019., a broj riješenih predmeta za 2,65 %. Uz 37 sudaca manje nego 2019. nastavilo se smanjivati broj neriješenih predmeta, kojih je 450.119, uz veću stopu ažurnosti od 98,37 %. Postupak prosječno traje 144 dana. Kaže da treba poboljšati okvirna mjerila za rad sudaca te osigurati motivirajuće uvjete rada i strankama omogućiti uvid u odluke drugostupanjskih sudova. Predlaže i širenje nadležnosti u predmetima ratnih zločina i Uskokovim slučajevima na još dva suda.
“POLITIČKI STAV”
Mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči, a žene zelene ili smeđe. Odakle ideja sucu da ide na televiziju i da propagira političke stavove? Molim suce da ne govore o političkom sustavu u Hrvatskoj, kaže Zoran Milanović.
“Milanović se odaziva tamo gdje nastoji pomoći SDP-u da zadrži koji grad”, smatra Plenković
Možda ste propustili...