Sport
MOK MURSA-OSIJEK ODRADIO SEZONU ZA PAMĆENJE

Izgrađeni čvrsti temelji za daljnji klupski progres
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Odbojkaši s Drave osvojili Kup Hrvatske i igrali finale doigravanja za prvaka

Ostavili su odbojkaši s Drave iza sebe najuspješniju sezonu u klupskoj povijesti. Mursa-Osijek, koja je osnovana 2002. godine, u sezoni 2020./21. bila je konkurentna za oba trofeja, jedan je i osvojila, dok je drugi izmaknuo u majstorici.

Nakon deset godina "mursaši" su ponovno otišli do kraja u Kupu Hrvatske, ali nisu tu i stali. Sezonu su razvukli do krajnjih granica, prvi put zaigrali su u finalnoj seriji doigravanja za prvaka, koja je odlučena u trećoj utakmici. Nakon takvog raspleta uvijek ostaje i žal, ali kada se na koncu okitiš naslovom viceprvaka Hrvatske te osvojiš Kup, jasno da nezadovoljstvu i tuzi nema mjesta.

Igrali za tri trofeja
Malo je nedostajalo da u osam mjeseci "mursaši" uzmu čak i tri trofeja. Uvertira u sezonu iz snova bilo je odrađivanje zaostatka iz neodigranog pandemijskog ciklusa. U rujnu prošle godine na programu su bile utakmice završnice domaćeg Kupa za 2020. godinu. Osječani su izborili finale, ali je Mladost došla do pobjede nakon pet setova. To finale ipak je potvrdilo da je preko ljeta agilna uprava na čelu s predsjednikom Slavkom Milasom napravila sjajan posao u prijelaznom roku. Povratkom bivših igrača (Bogdanović, Matoković, K. Šućur) i angažmanom novog tehničara (Ivančić), trener Mario Teppert dobio je roster koji je sposoban boriti se za najviši plasman.

- Iako smo nesretno izgubili to zaostalo finale, bilo je vidljivo da smo na tragu stvaranja momčadi koja može uz bok najboljima u državi. Igrački je kadar od prije bio dobar, a kvalitetna nadogradnja brzo je pokazala za što smo spremni. Superligu smo otvorili s dvije pobjede u tri seta, nakon čega su se pojavili prvi problemi u Varaždinu, gdje smo bili na rubu poraza, ali smo sve izvukli u pet setova. To kao da je bila neka prekretnica, jer nakon toga pobjede su zaredale, a kada smo krajem godine slavili i protiv onih najboljih, Splita, Ribole i Mladosti, bilo je jasno da se na Mursu-Osijek mora računati u borbi za trofeje - kaže trener odbojkaša s Drave koji su, naravno, uzeli i jesenski naslov.

Početkom godine kadar je osnažen sjevernomakedonskim reprezentativcem (Iliev). Prava su iskušenja ipak krenula u uvodnom tromjesečju 2021. Utakmice protiv lakših suparnika u Superligi odrađivale su se bez problema, ali one su bile samo priprema za završne okršaje u sklopu Kupa Hrvatske.

Impresivne 23
U polufinalu je kao i u prethodnom izdanju čekao Split, koji je ovoga puta bio mnogi tvrđi orah.

- Ždrijeb nam je donio domaćinstvo u polufinalu protiv već starih mušterija. Split smo preskočili nakon četiri zahtjevna seta, a onda smo iščekivali protivnika u finalu. Ribola i Madost igrali su nekoliko dana kasnije. Očekivali smo novi sraz sa Zagrepčanima, ali dobili smo Kaštelane. Finale je bilo u našem Gradskom vrtu, gdje smo u uvodu pokazali malo nervoze. Izgubili smo prvi set, ali nakon toga nas ništa nije moglo zaustaviti na putu do slavlja. Nakon deset godina ponovno smo osvojili Kup, nakon kojeg smo ipak mogli malo i odahnuti jer su i prije finala svi očekivali da je naša pobjeda sigurna stvar - prisjeće se Teppert.

Nakon pobjede u Kupu došlo je i do pada forme. Ništa neočekivano, ali impresivna pobjednička serija još nije stala. Do posljednje utakmice osnovnog dijela Superlige i gostovanja kod Mladosti Mursa-Osijek nanizala je čak 23 pobjede. A onda je stigao poraz na Savi, izgubljena je prva startna pozicija, a velikih problema bilo je u polufinalu doigravanja.

- Došlo je do pražnjenja, a najveća nas je kriza zadesila u polufinalu. Izgubili smo kod kuće od Splita, uspjeli smo seriju poravnati gostujućom pobjedom, a onda smo kod kuće plesali na rubu. Gubili smo 0:2 u setovima, ali smo napravili sjajan preokret i ušli u finale, gdje nam je ipak, kada se sve zajedno sagleda, bilo i mjesto - kaže trener koji je sjajne poteze s klupe vukao u polufinalnoj seriji. U onoj finalnoj izborena je majstorica u Zagrebu, gdje je domaćin ipak pokazao više.

- Mladost je zaslužila titulu, ali mi smo u finalu odigrali sjajnu drugu utakmicu na našem parketu. Nismo u gostima bili na takvoj razini, ali ovo je iskustvo koje će nam sigurno koristiti u budućnosti - smatra Mario Teppert.

Trofej i finale doigravanje klupska su ostavština, ali i dobar zalog za budućnost. Ovo su temelji na kojima se može izgraditi čvrsta Mursa-Osijek, koja ima prigodu postati važan čimbenik na hrvatskoj odbojkaškoj sceni.

Nino Benčina
IGRANJE U EUROPI NAGRADA I IZAZOV
Ostvareni rezultati na domaćim parketima dali su Mursi-Osijek prigodu da ponovno zaigra na međunarodnoj sceni, gdje nije bila od 2013. godine.

- Napravili smo rezultat koji donosi euroiskorak. To je nagrada za klub i ono što je napravio u domaćim okvirima. Naravno, igranje Challenge ili CEV kupa donosi i dodatne troškove, ali se toplo nadamo da ćemo dobiti podršku kako bismo ime kluba i grada pronosili u Europi. Iako je vrijeme pandemije u kojemu nije lako osigurati potrebne financije, sportski motivi su ti koji će, vjerujem, na kraju i prevladati - smatra trener Mario Teppert, koji je u sezoni 2020./21. vodio momčad u sastavu: Davor Bogdanović, Luka Kraljević, Marin Marinović, Ivan Matoković, Kristijan Šućur, Tomislav Suk, Krešimir Prlić, Gabrijel Ivančić, Jurica Šućur, Stojan Iliev, Filip Nedić, Lovro Škugor, Petar Majer, Stanko Stanković, Roberto Varga, Luka Peljušić, David Šmital i Srđan Gubić.
Najteže iskušenje “mursaši” su imali u polufinalu doigravanja protiv Splita
Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini