Novosti
POTPORA MINISTRA FINANCIJA

Županja je primjer povećanja prihoda
Objavljeno 5. svibnja, 2021.

Ministar financija Zdravko Marić boravio je u Županji i nazvao je oglednim primjerom ostvarenog učinka izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.


- Uoči parlamentarnih izbora 2016., kroz razgovore u Županji i u nekoliko općina na krajnjem istoku Hrvatske, došao sam do spoznaje da postoje projekti spremni za apliciranje na europske fondove, ali nedostajao je dio vlastitog sufinanciranja s obzirom na ograničene fiskalne kapacitete gradova, općina i županija. To je bio jedan od okidača izmjena toga zakona, a drugi je razlog bio pravednija raspodjela poreznog novca. Županja je jedan od primjera gradova na ovom području koji je prošao znatno bolje i kojemu je u samo dvije godine proračun više nego udvostručen - zaključio je Marić. Najavio je nastavak fiskalne i funkcionalne decentralizacije te dao punu potporu gradonačelniku Županje Davoru Miličeviću, kandidatu HDZ-a, za peti mandat.


Miličević je ustvrdio da su izmjene Zakona o porezu na dohodak najkonkretnija mjera Vlade RH, koja je najviše pomogla lokalnim jedinicama s teškoćama u financiranju.


- Kod nas su porezni prihodi povećani 120 posto, proračun je stvarno prodisao i puno aktivnosti koje prije nismo mogli imati sada imamo i građani su to osjetili - kazao je. Očekuje da će suradnja s Ministarstvom biti nastavljena i u povlačenju sredstava iz nove financijske omotnice EU-a. Izborni program HDZ-a Županje temeljen je na intervencijskom planu teškom približno 380 milijuna kuna u sedam godina, a zahvaljujući reformi poreznog sustava Grad će svoj udio sufinanciranja moći osigurati.


Kandidat HDZ-a za vukovarsko-srijemskog župana Damir Dekanić ustvrdio je da je izborni program HDZ-a Županje vrlo ambiciozan, ali ostvariv jer je planiran na realnim osnovama. Istaknuo je veliko značenje potpore Ministarstva financija, koje je omogućilo golem iskorak u jačanju lokalnih proračuna.
Poručio je da je bitno zadržati osovinu koja vodi od Vlade RH, premijera Andreja Plenkovića preko ministara, župana do gradonačelnika i načelnika, jer je uz otvorene kanale komunikacije i tijeka novca puno lakše raditi i provoditi projekte. M.L.O.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike