Sport
OSIJEKOVI CILJEVI DO KRAJA SEZONE

Četiri pobjede, ostati najbolja obrana lige, a Mierez prvi “topnik”
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Bijelo-plavi u posljednja četiri kola mogu još malo popraviti brojke odlične sezone i postaviti neke nove klupske rekorde

Nogometaše Osijeka od završetka sezone dijele još četiri kola. Izgledi za osvajanje naslova svedeni su na puku teoriju, ali to ne znači kako bijelo-plavi neće imati za što igrati.

Drugo mjesto praktično su osigurali, za matematičku potvrdu treba im još jedan bod, a trener Nenad Bjelica nakon remija protiv Varaždina, koji je praktično pokopao sve objektivne izglede za prestizanje Dinama u utrci za naslov, najavio je:

- Borit ćemo se do kraja.

Nada umire posljednja, to je opće poznata stvar, ali Dinamo je od 30. siječnja u 13 odigranih susreta izgubio samo četiri boda, pa je teško očekivati kako će u preostalim susretima ispustiti prednost koju ima pred bijelo-plavima.

Po četiri pobjede
Dok se igra, ne treba se predavati. Ono što Osijek može pokušati učiniti jest pobijediti sva četiri preostala susreta kako bi znao da je poduzeo sve što je u njegovoj moći kada je u pitanju borba za titulu. Otkako je Nenad Bjelica na klupi, bijelo-plavi su u prvenstvu doživjeli samo dva poraza, a titule će ih koštati tri uzastopna remija koja su imali u posljednja tri kola. No, to je sad "voda koja je prošla ispod mosta". Neće im pomoći budu li se opterećivali onim što je bilo, već se valja baviti onim što dolazi. Sezonu koja će im donijeti najbolji plasman u povijesti HNL-a treba završiti u stilu.

- Uvjeren sam kako će momčad u svim preostalim susretima dati svoj maksimum kako je i dosad to činila. Igrat ćemo za sebe i svoj obraz - najavio je Bjelica.

Ništa drugo se nije ni očekivalo, a uostalom, motiva koji bi trebali pokrenuti momčadi još uvijek ima dovoljno. Prvo je na redu gostovanje u Velikoj Gorici gdje je Osijek jesenas doživio težak poraz (4:1), a Gorica je u nastavku sezone otkinula Osijeku dva boda na njegovu terenu. Dakle, ima tu neraščišćenih računa, zato bi eventualna pobjeda sutra u Velikoj Gorici predstavljala određenu satisfakciju, a osim toga držala bi Dinamo i dalje budnim bez obzira na ugodnu prednost koju ima. Uz to, bijelo-plavi su nadomak još jednog klupskog rekorda.Ostvarili su 20 pobjeda ove sezone, od čega devet u gostima, čime su izjednačili rekorde iz sezone 2016./17. Još jedna pobjeda općenito i jedna u gostima dijeli ih od novog najboljeg klupskog ostvarenja.

Ramon i obrana
I nije to sve. Postoje još neke stvari koje bi Osijek mogao dosegnuti u završne četiri runde. Njegova obrana je još uvijek najbolja u HNL-u, pa treba težiti da tako i ostane na kraju sezone jer se to dosad još nikada nije dogodilo. Uz te momčadske postoje i neki pojedinačni dosezi. Vratar Ivica Ivušić ove je sezone čak 18 puta sačuvao svoju mrežu netaknutom, pa treba težiti da se ta brojka popne na 20 ili više, što nijednom vrataru bijelo-plavih nikada u HNL-u nije uspjelo. I na kraju pomoći Ramonu Mierezu u borbi za titulu najboljeg strijelca HNL-a. Ramon ima prednost od šest pogodaka ispred prvih pratitelja Kristijana Lovrića i Mislava Oršića. Prvi je napadač bijelo-plavih nakon Roberta Špehara koji je u istoj sezoni zabio više od 20 pogodaka, a baš je Špehar dosada jedini igrač Osijeka koji je bio prvi "topnik" lige, i to u dva navrata. U sezoni 1994./95. zabio je 24 pogotka, a u sezoni 2003./04. dovoljno mu je bilo 18 golova za ponovno osvajanje te laskave titule. Dakle, Ramon je na pragu da tu titulu nakon 17 godina vrati u Gradski vrt, a Argentinac je već srušio jedan rekord HNL-a, onaj po broju zabijenih pogodaka glavom. Deset puta je tako matirao suparničke vratare i postao prvi napadač u našoj ligi koji je ostvario dvoznamenkasti broj golova na taj način.

Dakle, osječka momčad još uvijek ima dovoljno raznih motiva zbog kojih završnicu sezone treba odigrati pod punim gasom.

Dalibor Keler
GLASALI ZA TROFEJ NOGOMETAŠ 2021.
Tri člana stručnog stožera i tri nogometaša Osijeka glasovali su za izbor Trofej nogometaš 2021. koji devetu godinu zaredom provodi Nogometni sindikat. Svoje glasove dali su trener Nenad Bjelica, njegovi pomoćnici Rene Poms i Nino Bule, te kapetan Mile Škorić, jedan od najiskusnijih Vedran Jugović te prvi strijelac HNL-a u ovom trenutku Ramon Mierez. U tom izboru glasuju predstavnici svih hrvatskih prvoligaša, a bira se najbolja momčad lige, najbolji igrač i vratar Hrvatske te najbolji mladi igrač HNL-a (U-21), najbolji igrač, najbolji trener i najbolji teren HT Prve HNL.
VRAĆA SE LONČAR
Vijest o teškoj ozljedi Ante Ercega rastužila je sve u osječkom prvoligašu, ali u pozadini te žalosnog događaja ima i jedna nešto bolja spoznaja. Naime, u konkurenciju za momčad protiv Gorice vratiti će se stoper Danijel Lončar koji je protiv Varaždina odrađivao suspenziju zbog crvenog kartona.
Vratar Osijeka Ivica Ivušić u ovom je prvenstvu čak 18 utakmica završio bez primljenog pogotka
Najčitanije iz rubrike