Regija
UZ FLORIJANOVO VATROGASCI ISTAKNULI SVOJ DOPRINOS

Gase 20 požara godišnje, sve češće na otvorenome!
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
BELIŠĆE

"Vatrenim dečkima" ovaj tjedan protječe u znaku obilježavanja blagdana njihova zaštitnika, svetog Florijana.

Premda je zbog epidemioloških mjera i ove godine proslava bila skromnija nego prijašnjih godina, uz blagoslov novog vatrogasnog kombija za središnju belišćansku vatrogasnu postrojbu, ovo je bila prilika za sažetak rada vatrogasaca, osvrt na proteklo razdoblje i još jednu godinu u kojoj aktivnosti nije nedostajalo.

Glede operativnog rada tijekom godine, vatrogasci VZGB-a su u 2020. godini intervenirali 54 puta, i to u 21 požarnom događaju i 33 tehnička na području grada i prigradskih naselja te jednom u Valpovu. U prošloj su godini gasili dva požara na stambenim objektima, jedan na industrijskim pogonima, četiri na gospodarskim građevinama i dva na dimovodnim kanalima. Intervenirali su i u pet požara trave i raslinja, četiri požara otpada na otvorenom i dva požara vozila. Od tehničkih intervencija vatrogasci su izdvojili dva spašavanja životinja, dva ispumpavanja, pet otvaranja stana, jedno spašavanje u prometu, tri uklanjanja stabla s prometnice i 16 skidanja gnijezda stršljena.

- Uzimajući u obzir broj intervencija po mjesecima, vidljivo je da ih je najviše bilo u ljetnim mjesecima, zbog spaljivanja biljnog otpada i skidanja gnijezda stršljena. U rad na vatrogasnim događajima aktivno je bilo uključeno 157 operativnih vatrogasaca i 48 vozila, a s obzirom na broj intervencija prosječno je u njima sudjelovalo šest vatrogasaca s utroškom od 215 sati rada. Gotovo 200 vatrogasaca sa 65 vozila i 13.765 sati rada sudjelovalo je i u 106 operativnih aktivnosti kao što su preventivno osiguranje, usluge, vježbe... - otkriva u izvješću zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Belišća, Dubravko Čovčić.

Uspoređujući protekle godine, Čovčić navodi kako je vidljivo da je prosječan broj požara 20 godišnje. Broj požara stambenih i gospodarskih objekata ostao je na prijašnjoj razini, no u odnosu prema prethodnim godinama povećao se broj požara otvorenog prostora, tako da broj tehničkih intervencija stalno raste.

VZGB je u 2020. godini financiran iz proračuna Belišća iznosom

od 795.000 kuna, a u ovoj godini on je povećan na 840.000 kuna. L.Aničić
Dubravko Čovčić

zapovjednik VZ-a Grada Belišća

Kao uzrok požara u 90 posto slučajeva to je ljudski faktor, neopreznost i nehaj, u pet posto kumovale su neispravne električne instalacije ili građevinska konstrukcija, a pet posto ostali su faktori
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike