Osijek
HOPGD ZRINSKI

Obilježavanje 125. godišnjice društva
Objavljeno 6. svibnja, 2021.
Hrvatsko obrtničko pjevačko i glazbeno društvo Zrinski obilježava 125 godina postojanja. Osnovali su ga 1896. osječki obrtnici, a sve vrijeme članovi društva bili su isključivo obrtnici i njihovi uposlenici. Najpoznatiji su po svome muškom pjevačkom zboru.

- Preživjeli smo tri rata, nekoliko puta mijenjali ime, prethodni sustavi pokušali su i zabraniti naš rad, ali usprkos svemu oduvijek su se članovi društva sastajali radeći na očuvanju hrvatskih pjesama te pjesma o hrvatskim junacima Zrinskom i Frankopanu - izvijestit će ukratko Dragutin Grabrović, predsjednik “Zrinskog” i predsjednik Udruženja obrtnika Osijeka.

Društvu je, nakon naziva Smilje, Zrinski, Kolo, Obrtnik, godine 1995. vraćen stari naziv - HOPGD Zrinski, te je tada donesena odluka da se 30. travnja obilježava Dan društva, kao podsjetnik na taj datum 1671. godine, kada su pogubljeni Petar Zrinski i Krsto Frankopan.

- Ovogodišnji jubilarni rođendan bila nam je namjera obilježiti prošle nedjelje (25. travnja, nap. a.) u konkatedrali sv. Petra i Pavla održavanjem pjevane mise u večernjem terminu, ali se pandemija ispriječila, nekoliko je članova moralo u samoizolaciju, pa smo od toga morali odustati - sa žaljenjem će izvijestiti Grabrović.

Podsjetit će kako je za obilježavanja stogodišnjice društva objavljena monografija, u kojoj je autor Stjepan Sršan prikupio niz povijesnih podataka i zanimljivosti.

Jedan od njih ovom prigodom izdvojit će Grabrović - naime, 1947. godine tadašnja vlast zabranila je rad društva, oduzeta mu je sva imovina. Naknadno je pronađena zastava društva, koja se i danas čuva u Muzeju Slavonije. Obnova i izrada njezine kopije bila je za 100. obljetnicu, a izradile su je sestre karmelićanke iz Šarengrada, koje su tada bile u progonstvu u Zagrebu.

Tijekom postojanja i rada društva promijenilo se u njemu mnogo uglednih i zaslužnih građana ovoga grada, kao što su Lav Mirski, Dragutin Savin, Lovro pl. Matačić, muški pjevački zbor uspješno nastupa ne samo u gradu i županiji nego i diljem Hrvatske i izvan nje.

- Danas društvo ima 22 pjevača, dirigent je Jura Jurković. U sklopu društva je Klapa Zrinski, koja ima pet pjevača i dva svirača - izvijestit će Grabrović.

HOPGD Zrinski za svoj rad dobitnik je brojnih priznanja lokalne zajednice. D.Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike