Svijet
SUDAR EGA DVAJU MULTIMILIJARDERA

Svemirska utrka Muska i Bezosa postala prioritet
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Dok SpaceX sklapa ugovore s NASA-om, Blue Origin i dalje je “prizemljen”, no Bezos će svu energiju usmjeriti na svemir

Čak je i Mliječna staza bila premalena da bi spriječila sudar ega tehnoloških milijardera Jeffa Bezosa i Elona Muska. Njih su dvojica u svemirskoj utrci u kojoj Bezos smatra Muska privilegiranim. Bezosova tvrtka Blue Origin nedavno je prigovarala zbog NASA-ine odluke da izabere Muskov SpaceX za gradnju modula koji će američke astronaute spustiti na Mjesec.

- Ne može ga dignuti (u orbitu) - dvosmisleno je i zlurado komentirao Musk. "To je više od bitke za svemir. Postalo je osobno", izjavio je analitičar Daniel Ives za AFP. Dva superbogataša uložila su dio svoga golemog bogatstva u privatne kompanije za istraživanje svemira.

Jeff Bezos (57), osnivač Blue Origina i internetskog trgovačkog diva Amazona, najbogatiji je čovjek na svijetu. S druge strane, Elon Musk, živopisni 49-godišnji osnivač Tesle i SpaceX-a, treći je na Forbesovoj listi bogatih. Snovi privatnih kompanija da krenu prema zvijezdama, umjesto da to prepuste vladama, razvili su se u unosan posao razmještaja mreža satelita u svemiru i u svemirski turizam. SpaceX i Blue Origin natječu se, između ostaloga, za ugovore s američkom vojskom i vladinim svemirskim agencijama. Musk zasad ima jasnu prednost. SpaceX već je razmjestio stotine satelita u orbitu, a Bezosova satelitska mreža, nazvana Kuiper, zasad je još prizemljena.

Musk je čak sklopio savez s Microsoftom, koji je najveći Amazonov suparnik u području računarstva u oblaku, o zajedničkoj internetskoj usluzi sa satelita. Dvije će tvrtke zajedno raditi i na ugovoru s američkom vladom o razvoju satelitske mreže za otkrivanje i praćenje balističkih, krstarećih i nadzvučnih projektila. Amazon se žali da je isključen iz poslova s vladom zbog osobne osvete Bezosu tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

NASA ugovara poslove sa SpaceX-om jer je razvila povjerenje u tu tvrtku, kojoj je povjerila prijevoz tereta i astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, tvrdi analitičar Xavier Pasco. SpaceX je tu zadaću prije nekoliko dana uspješno obavio, prevezao je nove astronaute do ISS-a, a staru posadu sigurno vratio na Zemlju. Blue Origin, suprotno, to još nije uspio, naglasio je Pasco. Bezos u međuvremenu ne sjedi prekriženih

ruku. Početkom ove godine objavio je da napušta čelno mjesto Amazona i da će se više vremena posvetiti Blue Originu.

Milan Bugarić
BEZOS SE IZRUGUJE PRIČAMA O MARSU
Bezos duboko vjeruje u istraživanje svemira, ali se izruguje Muskovim pričama o koloniziranju Marsa. “Tko se želi preseliti na Mars”, pitao je na konferenciji prije dvije godine. “Učinite mi uslugu, otiđite prije živjeti na Mount Everest godinu dana i vidite sviđa li vam se. To je rajski vrt u usporedbi s Marsom.”

Analitičar Ives predviđa da će uskoro doći do pune “monetizacije” svemira, u kojoj će se zarađivati bilijuni dolara. “Bezos i Musk znaju da će pobjednik utrke za svemir biti okrunjen za godinu ili dvije.”
Novi rekord SpaceX-ove kapsule

I dok se zahuktava svemirska borba dvojice milijardera, tvrtka Elona Muska u velikoj je prednosti, i k tome još postavlja nove vrhunske rezultate. Tvrtka SpaceX svojom Crew-1 misijom postavila je novi rekord kada je riječ o duljini misije jedne američke svemirske letjelice.

Američka svemirska agencija NASA potvrdila je da je misija Crew-1, čija se posada tijekom vikenda vratila s Međunarodne svemirske postaje, postavila novi rekord duljine misije jedne američke letjelice, piše engadget.com, višejezična tehnološka blog mreža. Misija Crew Dragon kapsule Resilience u orbiti je trajala 168 dana, a na Zemlju se vratila tijekom vikenda, sletjevši u more blizu obala Floride. Prethodni je rekord u veljači 1974. godine postavila posada Skylaba, čija je misija trajala 84 dana.


Iz NASA-e ističu da je istodobno riječ o prvome noćnom slijetanju američke svemirske letjelice od slijetanja Apolla 8 u ocean, u prosincu 1968. godine. Postignuće nije u potpunosti neočekivano, s obzirom na to da je posada Crew-1 na ISS-u trebala provesti oko šest mjeseci, provodeći razne eksperimente, svemirske šetnje i ostale aktivnosti na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Misija posade Crew-2, koja je nedavno počela, trebala bi trajati otprilike jednako dugo.

Treba istaknuti da upravo dovršena misija predstavlja značajnu prekretnicu. Pokazuje u kojoj su mjeri svemirski letovi evoluirali u pola stoljeća i dokazuje da su privatne svemirske letjelice dorasle nekim zahtjevnijim zadaćama. H

Christina Koch i njeznih 328 dana

Ženski rekord u neprekidnom boravku u svemiru drži američka astronautkinja Christina Koch (41). Ona je na Međunarodnoj svemirskoj postaji provela 328 dana, a na Zemlju se spustila prije početka pandemije. Koch je potukla rekord koji je držala Peggy Whitson (60), koja je izvela tri svemirske misije. M.Bu.

Nitko u svemiru koliko Padalka

Apsolutni rekorder po broju dana provedenih u svemiru ruski je kozmonaut Gennady Padalka (63). On je u pet svemirskih misija u Zemljinoj orbiti proveo ukupno 879 dana. Rekord je srušen 2015., kada je Padalka titulu svjetskog rekordera preuzeo od Sergeja Krikaljeva, sadašnjeg ravnatelja Ruske svemirske agencije. M.Bu.

Sve je poèelo s Gagarinom

Svemirski rekordi počeli su povijesnim letom ruskog kozmonauta Jurija Gagarina. Njegov se let u svemir zbio 12. travnja 1961. godine u svemirskoj letjelici Vostok 1. Let je trajao tek sat i 48 minuta, no to je bio temelj za daljnje svemirske pothvate. Gagarin, slavljen kao heroj diljem svijeta, poginuo je 27. ožujka 1968. u padu zrakoplova MIG-15. M.Bu.

Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

Najčitanije iz rubrike