Novosti
JOŠ SE NE ZNA KADA ĆE SE ODRŽATI SABORSKA RASPRAVA

Oporba je podnijela prijedlog za opoziv ministra zdravstva Beroša
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je da je ujedinjena oporba u saborsku proceduru uputila prijedlog za raspravu o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu zbog nagomilanih problema u zdravstvu i afera povezanih s ministrom.

- Razlozi zbog kojih smo pokrenuli opoziv, nažalost, jasni su svima - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, golemi su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr. - naveo je Grbin motive.

- Sustav koji ne funkcionira dodijeljen je na izradu ljudima koji su povezani s ministrom Berošem. Sumnje na javne nabave u Ministarstvu zdravstva poput one gdje su cvjećarici dane IT-usluge ili namješteni natječaji za bivše HDZ-ove ministre zdravstva Andriju Hebranga i Nevena Ljubičića, koji su, doduše, obustavljeni, ali tek nakon što su o njima počeli pisati mediji - nastavio je Grbin.

Ministarstvo zdravstva, tvrdi, ne funkcionira. "Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan i nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu", ocijenio je, dodavši da se rasprava mora održati u roku od 30 dana, a hoće li biti prije ili poslije izbora ovisi o premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću. Inicijativu su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no najavili su da će glasati za opoziv Beroša, kaže Grbin.

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je da i njegova stranka već dugo upozorava na probleme u zdravstvenom sustavu, na velike dugove prema veledrogerijama, liste čekanja. "Beroš, naravno, nije jedini krivac, odgovorna je cijela Vlada i našim potpisima želimo potaknuti i reformu zdravstvenog sustava i svi se u oporbi slažemo da su promjene potrebne i da hitno trebamo krenuti s njima", naglasio je Grmoja.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta ocijenio je da je hrvatsko zdravstvo previše ispolitizirano. "Bezbroj je problema i eventualna smjena ministra Beroša neće puno promijeniti. Od početka se zalažemo da se u zdravstvu uvedu tržišni principi jer sada ne vidimo mehanizme koji će dovesti do promjena u sustavu", kazao je Bartulica. H
PLENKOVIĆ: OPORBA NIJE KREATIVNA
Nakon što je oporba u saborsku proceduru uputila prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša, premijer Andrej Plenković rekao je da će se Vlada o svemu tome očitovati u zakonskom roku. “Nakon toga ćemo vidjeti kada je najprimjereniji trenutak da se održi rasprava”, dodao je Plenković novinarima. O samom oporbenom prijedlogu opoziva rekao je kako je to “manje-više uvijek u istom smislu, prepisivanje različitih portala i novinskih napisa”. “Nije oporba nešto kreativna, osobito SDP, oni već četiri godine mahom prepisuju ono što mediji pišu, onda to slože na nekakav papir”, prokomentirao je premijer.
Možda ste propustili...