Regija
UNAPRIJEDIT ĆE PROIZVODNJU I TURISTIČKU PONUDU GRADA

Obnovljena vinarija Stari podrum
dobit će novu opremu i kušaonicu
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
SLATINA - U slatinskoj vinariji Stari podrum 1864. godine, kada je bila u vlasništvu njemačkoga kneza Schaumburg-Lippea, počela je proizvodnja pjenušca od grožđa sorte kadarka. Tu je proizvodnju 2016. godine obnovio i unaprijedio slatinski poduzetnik Ivan Halas, koji danas proizvodi nekoliko vrsta pjenušaca pod nazivom Slatinski biser, kao turistički brend grada.

Halas je odlučio cijelom kompleksu vinarije dati novu vizuru koja će odisati prošlošću, pa radi na projektu koji će ostvariti tu zamisao i dodatno unaprijediti proizvodnju i kvalitetu njegovih vina.

– U ovom trenutku u posjedu smo 54 hektara vinograda, s tim da se za oko 15 hektara još uvijek vodi rasprava o potrebi krčenja jer je riječ o vrlo starom vinogradu za koji su i neriješeni imovinskopravni odnosi. U skladu s količinama grožđa s naših trsova, godišnje proizvodimo oko 150.000 litara vina, od čega 5000 boca pjenušaca, a naših šest prepoznatljivih sorti su: chardonnay, pinot sivi, pinot crni, graševina, frankovka i cabernet sauvignon – kaže poduzetnik Halas.

Prema njegovim riječima, trenutačno je u Starom podrumu desetak stalno zaposlenih ljudi, a tijekom sezone redovito se zapošljava 50 – 60 sezonaca. Od početka travnja ove godine u Starom podrumu radi i mlada enologinja Antonija Čeme, koja ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji pjenušavih vina.

– Potaknuti uređenjem susjednog prostora Sequoie, pripremili smo dokumentaciju za projekt rekonstrukcije postojećeg prostora od 344 kvadrata u novu kušaonicu vina u starinskom stilu. Projekt smo prijavili na javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina u 2021. godini. U skladu s tim već smo počeli pojedine radove, odnosno uređenje okoliša, te uklanjamo sve što je metalno, a prebacujemo se više na drvo, odnosno na stari stil gradnje kakav se koristio u vrijeme nastanka ovoga zdanja – govori o planovima Ivan Halas.

Nacrt, idejno rješenje i glavni projekt za kušaonicu izradila je arhitektica Samanta Rešetar, vlasnica tvrtke Modelarch d.o.o. iz Slatine. U sklopu uređenja cijeloga kompleksa vinarije ugradit će se i nova oprema za proizvodnju vina i pjenušaca, što će omogućiti i povećanu proizvodnju. Stari podrum trenutačno nije u mogućnosti proizvesti količine koje bi zadovoljile potražnju na području županije, a planira se proširenje na tržište cijele države, pa i izvan nje.

Rekonstrukcijom i uređenjem kompleksa Starog podruma poboljšat će se i turistička ponuda grada jer će obnovljena vinarija i kušaonica biti svojevrsna dopuna EPIcentra Sequoia. U kušaonici će posjetiteljima prezentirati proizvode vinarije i dočarati im način proizvodnje kako bi mogli vidjeti kako se pristupa vinu od grozda do proizvoda koji će kušati.

– Grad Slatina prepoznao je ambicije poduzetnika Halasa i pruža punu potporu ovom projektu. Nadam se da će proći na ovoj vinskoj omotnici i vjerujem da će to biti sjajan kompleks koji će se na prekrasan način uklopiti u prostor Sequoie i centra grada Slatine – istaknuo je gradonačelnik Denis Ostrošić. P. Žarković
5000

boca pjenušaca proizvede godišnje vinarija Stari podrum
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike