Regija
NA 18 LOKACIJA OD OŠTROG ĆOŠKA PA DO DRAVE

Izložba na otvorenom “Nove staze - uspomene davne”
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Organizatori su željeli pokazati ulogu fotografije kao povijesnog dokumenta
BELIŠĆE - Prvi put na otvorenome, Belišćani ove godine u povodu Dana grada imaju priliku pogledati izložbu starih fotografija "Nove staze - uspomene davne", koju je za njih osmislio i pripremio Centar za kulturu "Sigmund Romberg" Belišće u suradnji s Gradom Belišćem.
Svjedoci promjena
Na osamnaest lokacija u gradu, od Oštrog ćoška, preko središta grada, pa sve do Drave, postavljene su ploče s povijesnim fotografijama Belišća, upravo na lokacijama na kojima su nastale.

- Na taj način Centar za kulturu izišao je iz okvira svoje dvorane i svojim sugrađanima ponudio sadržaj koji mogu pogledati usput, ali i ciljano, prateći kartu izložbe koju su pripremili organizatori. Poštujući sve epidemiološke mjere, pozivamo ljude na otvoreno, u šetnju voljenim ulicama i u razgledanje staroga i novoga. Svjesni činjenice kako Belišće mijenja svoje vizure, raste i razvija se, uvijek je dobro zastati, pogledati oko sebe, ali i zaviriti među uspomene i davna sjećanja - poručila je ravnateljica Centra za kulturu "Sigmund Romberg" Tea Glavica, podsjetivši kako se karte ove atraktivne izložbe mogu preuzeti u Centru za kulturu "Sigmund Romberg", Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće, Turističkoj zajednici grada Belišća i Muzeju Belišće.

Prečac do karte i informacija o izložbi je i QR kod na svakoj fotografiji. Nakon što se on skenira, otvara se stranica sa svim sadržajima o lokacijama koje su Belišćanima jako dobro poznate, a za koje je organizatorima izložbe stare fotografije ustupio Muzej Belišće i Belišćanin Zdravko Bučanac iz privatne zbirke.

- Šetnju počnite kako vas je volja, odaberite mjesto kojega se najradije prisjećate, povedite dragu osobu, svoju djecu, unuke; ili krenite sami kroz prostor, kroz vrijeme, kroz uspomene… Obilazeći poznata mjesta, naići ćete i na ona manje zanimljiva, ali jednako bogata sadržajem. Neka je možda vrijeme odnijelo u nepovrat, pa su uspomene i izložena fotografija jedino što je od njih preostalo - pozvali su iz Centra za kulturu.

Rasprave dobrodošle
Preporučuju da je jedna od varijanti za posjet izložbi start kod Oštrog ćoška, a potom ulicom Kralja Tomislava do Doma kulture. Pozivaju da se dalje zastane ispred škole i nastavi do crkve svetog Josipa Radnika, nekadašnjih Pet zvijezda, i još dalje, do Drave i mjesta na kojemu je bila kompa. Onima kojima je ta dionica preduga, predlažu da skrenu prema centru, do nogometnog stadiona, stare željezničke pruge ili preko tržnice do nekadašnje Valkajeve ulice, Pekmezice, Radničkog doma… Karta je ta koja bi trebala razjasniti sve nejasnoće vezane uz nazive nekih dijelova grada, a Palej će biti uvršten kada se završi njegova obnova i on ponovo zasja starim sjajem.

"U kreiranju ove izložbe nismo se vodili samo sentimentalnošću, nego smo željeli pokazati i kakvu ulogu ima fotografija kao povijesni dokument. Poput usmene tradicije, zbirke predmeta i dokumenata, fotografija danas zauzima mjesto osnovnog izvora podataka o nekom razdoblju. Kao o svakom izvoru, i o fotografijama će se raspravljati, pa i o ovom našem odabiru. No to će samo pridonijeti boljem razumijevanju i prošlih i sadašnjih vremena", poručuju iz Centra za kulturu.

Dodaju da će mnoge fotografije u stvarnome prostoru biti zbirka vizualnih sjećanja, punih sentimentalne vrijednosti i lijepih, nježnih uspomena.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike