Osijek
EUROPA PONOVNO POČINJE SNAŽNU KAMPANJU PROTIV RAKA

Zbog pandemije karcinomi se otkrivaju tek kad uznapreduju
Objavljeno 5. svibnja, 2021.

U Europskoj se uniji u 2021. očekuje dijagnoza raka kod 2,7 milijuna ljudi, a smatra se da će se 40 posto ljudi u nekoj od životnih faza suočiti bilo sami, bilo u svojoj bližoj okolini s tom bolešću. U Hrvatskoj se godišnje od raka razboli 24.000 osoba, a 14.000 njih umrijet će na godišnjoj razini od posljedica borbe s tom bolešću. Smatra se i da je ukupno 20 posto stanovnika povezano samo ili u svojoj obitelji s nekim oblikom karcinoma. Iako je 2020. bila u cijelosti usmjerana na borbu protiv pandemije koronavirusa, cilj konferencije Fight & Win održane u utorak u Čepinu jest javnosti poručiti da rak kao bolest nije nestao, kao ni bolesnici koji boluju od te bolesti, ali ponovno osvijestiti i svakoga od nas na važnost prevencije.

Na konferenciji u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, koja je i članica posebnog Odbora za borbu protiv raka (BECA), te neformalne skupine zastupnika MEPs Against Cancer (MAC), koja je osnovana radi poboljšanja prevencije raka u Europi, mišljenja su razmijenili medicinski stručnjaci i udruge koje djeluju u području borbe protiv raka, posebice o izazovima, osobito u doba pandemije, i potrebnim koracima za njihovo rješavanje.

- Fight & Win snažna je platforma koja danas ujedinjuje sve udruge u borbi protiv raka i ono što je bitno reći u ovom trenutku je da je pandemija koronavirusa imala otegotni utjecaj na borbu protiv raka u cijeloj Europskoj uniji, ne samo u Hrvatskoj, već svugdje u svijetu i zato je bitno da sada ponovno počnemo govoriti o važnosti prevencije jer svatko može spasiti bar jedan život ako da bar mali input o prevenciji nekome od svojih najbližih - naglasila je zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak.

Iako, primjerice, u KBC-u Osijek kažu kako nikada nisu dopustili da onkološki pacijenti zbog pandemije budu u drugom planu, priznaju kako je strah od virusa učinio svoje i drastično smanjio neke preventivne preglede, zbog kojih se sada suočavaju s povećanim brojem pacijenta s karcinomom u uznapredovaloj fazi.

- Ono što se sigurno vidjelo, i dijagnostika i prevencija su zbog COVID-a zakazale jer nismo imali dovoljno kapaciteta i ono što nam se sada događa je povećan broj pacijenata s uznapredovalim stadijima bolesti, odnosno javljaju se samo oni koji su sami nešto primijetili, a nažalost u ambulanti više nema onih pacijenata koji su na preventivnom pregledu otkrili rani stadij karcinoma i za koje možemo garantirati lako i brzo izlječenje - upozorio je doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, pročelnik Zavoda za onkologiju KBC-a Osijek.

Ipak, optimistična je informacija da se 40 posto slučajeva raka može spriječiti i izliječiti, a prevencija je ključ svega. Stoga nacionalni programi ranog otkrivanja raka ponovno započinju punim intenzitetom, te se poziva sve građane koji dobiju poziv da se odazovu na preglede, koji su potpuno besplatni.

Nefreteta Z. Eberhard
Metastatski rak ima 30 posto oboljelih
Sudionike konferencije u Čepinu pozdravio je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić, a predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera izjavila je da 30 posto onih koji obole od karcinoma ima metastatski rak. Predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga, naglasio je kako je Liga tijekom pandemije prebacila svoje kampanje na online platforme, a ukupno su pregledane nekoliko milijuna puta. - Cilj je da potaknemo naše ljude da se odazovu na preventivne preglede jer je prevencija ključ svega - poručuje dr. Eljuga.
Liječnici priznaju da je preventivne preglede zaustavila pandemija, a dijelom su pacijenti bili u strahu
Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike