Crna kronika
JURNJAVE NA ISTOKU HRVATSKE NE PRESTAJU

Policijski presretači na autocesti A3 imaju puno posla zbog "sinova vjetra"
Objavljeno 5. svibnja, 2021.

Policijski su presretači na autocesti A3 Zagreb - Lipovac neprestano (pre)zaposleni, a i posljednjih je dana bilo više slučajeva grubog kršenja prometnih propisa, i to ponajprije, dakako, glede brze vožnje. Jurnjave je, međutim, bilo ne samo na autocesti već i u naseljenim mjestima na krajnjem istoku Slavonije unatoč tome što jače stiskanje papučice gasa donosi i poprilične novčane kazne.


- Iako su za prometne prekršaje predviđene znatne novčane kazne, pojedini vozači se ne odriču činjenja prekršaja i ne mijenjaju navike kršenja prometnih propisa - navela je policijska službenica za odnose s javnošću PU vukovarsko-srijemske Martina Halas nabrojivši nekoliko ispisanih kazni unatrag samo nekoliko dana, od 30. travnja do 3. svibnja. Potvrdila je i da su policajci te uprave u navedenom razdoblju evidentirali, naime, više grubih kršenja prometnih propisa - i to prekomjernih prekoračenja brzine kretanja na cesti izvan naselja i u naselju, vožnje prije položenog vozačkog ispita ili pod utjecajem alkohola kao i drugih prekršaja.


Halas je pritom još jednom izrekla i upozorenje vozačima: "S obzirom na to da najgrublji prekršaji pridonose događanju najtežih prometnih nesreća, policijski službenici i nadalje će provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela."


Kada je, pak, riječ o posljednjim jurnjavama po cestama slavonskog istoka, policija navodi slučaj koji se 30. travnja oko 10.33 zbio na autocesti Zagreb - Lipovac gdje je u prekoračenju brzine kretanja zatečen 56-godišnjak s vukovarsko-srijemskog područja, a koji je, k tome, u svom automobilu imao ugrađen uređaj za ometanje ili otkrivanje uređaja koje koriste ovlaštene osobe za nadzor prometa na cestama. Vozač je dobio prekršajnu kaznu od 2000 kuna, a naređeno mu je i - uklanjanje spomenutog uređaja. Na autocesti je 1. svibnja oko 13.08 zatečen i 39-godišnjak koji je svoj Mercedes srpskih registracijskih oznaka vozio brzinom od 253,6 km/h. Priskrbio si je novčanu kaznu od 5000 kuna i zabranu korištenja inozemne vozačke dozvole na području Hrvatske u trajanju od mjesec dana. A nešto poslije istog dana na autocesti 40-godišnjak je prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom bio za upravljačem automobila Volkswagen njemačkih pločica dok se vlasnik vozio kao putnik u vozilu. Uslijedilo je nemalih 10.000 kuna kazne tzv. vozaču, a i vlasnik auta morao je platiti 3000 kuna kazne.


Također na autocesti, 3. svibnja u 23.09 zaustavljen je 51-godišnjak jer je Mercedesom švicarskih pločica jurio brzinom od 237,6 km/h zbog čega su mu policajci uručli prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5000 kuna uz zabranu korištenja inozemne vozačke dozvole u RH mjesec dana. Sva trojica kažnjenih vozača na A3 strani su državljani.

U jurnjavi kroz naseljeno mjesto 1. svibnja u 11.42 zatečen je 30-godišnjak u VW-u vinkovačkih registracija, a vozio je 115 km/h Bosutskom ulicom u Otoku gdje je brzina ograničena na 50 km/h. Kazna je bila 10.000 kuna, a uz to ide i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B-kategorije u trajanju od tri mjeseca. Zanimljivo je da su 3. svibnja policajci PU u Vinkovcima zabilježili još tri slučaja teških prekršaja u prometu koja su jučer, međutim, još bila u obradi. S.Butigan
VOZIO NA FELGAMA
U Mirkovcima je pijani vozač uspio iznenaditi i policajce. On je podužom rutom vozio auto bez dvije gume, na felgama, zbog čega je i zaustavljen! Spominje se da je u krvi imao više od dva promila alkohola, pa je izvjesno da vozača čekaju nemale sankcije "po džepu"..
Najčitanije iz rubrike