Mozaik
DANIS TANOVIĆ U PROJEKTU “SARAJEVO GRAD FILMA ZA GLOBALNE EKRANE”

Oskarovac snima film o ćevabdžijama
Objavljeno 5. svibnja, 2021.
Redatelj Danis Tanović, dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar, počeo je snimati svoj novi film, a pitanje na koje pokušava odgovoriti jest gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi, što je zapravo metafora za život u pandemiji. Kako je ovih dana potvrdila bosanskohercegovačka producentska kuća "Obala art centar", Tanović novi film snima u okviru projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane". Radnja novog filma, koji nosi naslov "Deset u pola", smještena je u Sarajevo koje se suočava s krizom zbog pandemije koronavirusa. Prati dva sarajevska ćevabdžije, likove opisane kao prijatelje i antipode, koji se na prvi pogled sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u svojim radnjama, a zapravo preispituju životne odluke i suočavaju se s nužnošću njihovih promjena.

- Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva osim jedne stvari, a to je odgovor na pitanje - gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu - kaže Tanović, koji u filmu ponovo surađuje s glumcima Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, koji su glumili u "Ničijoj zemlji", filmu za koji je Tanović i dobio Oscara, kao i u "Smrti u Sarajevu". U novom filmu ulogu ima i hrvatski glumac Goran Navojec. Tanović potpisuje režiju filma s Nikolom Kuprešaninom, a direktor fotografije je Damir Šagolj, nagrađivani fotograf agencije Reuters. Producenti filma su Mirsad Purivatra, Amra Bakšić Čamo i Jovan Marjanović, a izvršni producent Adis Đapo.

Kako je priopćeno iz Direkcije Sarajevo Film Festivala, film Danisa Tanovića produciraju Obala Art Centar, Sarajevo Film Festival i Turska državna radiotelevizija (TRT) u okviru zajedničkog projekta "Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS)". Projekt je predviđen za redatelje iz jugoistočne Europe čiji su filmovi prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu. Tanovićev film je treći u okviru tog projekta, nakon filmova "Dobar dan za posao" iz 2018. u režiji Martina Turka i prošlogodišnjeg filma "Koncentriraj se, baba" Pjera Žalice. Podsjetimo, Tanovićev film "Ničija zemlja" dobitnik je Oscara za najbolji strani film 2001. godine. T.K.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike