Osijek
RODITELJI DJECU VIŠE NEĆE MORATI VODITI U BIZOVAC

Otvorena dječja ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju
Objavljeno 4. svibnja, 2021.

Župan Ivan Anušić nazočio je u utorak otvorenju ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Domu zdravlja u Drinskoj ulici 8, kojom će se značajno unaprijediti zdravstvene usluge Doma zdravlja u gradu Osijeku. U ambulantu je uloženo 370.000 kuna, a specifična je po tome što je prva ambulanta u Osijeku namijenjena prvenstveno pacijentima dječje dobi. Obitelji s djecom kojoj je potrebna fizikalna rehabilitacija sada više neće morati ići u Bizovac, nego tu uslugu od danas mogu dobiti u Osijeku.

- Osječko-baranjska županija u protekle je četiri i pol godine kontinuirano ulagala u primarnu zdravstvenu zaštitu, što je, u konačnici, i u opisu naših obaveza. Proces spajanja Domova zdravlja, koji je išao za smanjenjem troškova i kvalitetnijom uslugom za naše korisnike, proveli smo kroz projekt "Dostupnija Primarna zdravstvena zaštita na području cijele OBŽ" vrijednosti 26 miliuna kuna. Osim obnove objekata, sredstva smo uložili i u dijagnostičku opremu i sve ono što Primarnu zdravstvenu zaštitu čini dostupnijom i kvalitetnijom - kazao je župan Anušić.
Mato Lukić, ravnatelj Doma zdravlja OBŽ, istaknuo je kako je ovom ambulantom zaokružena priča koja se odnosi na fiziklanu medicinu i rehabilitaciju pacijenata najmlađe dobi te dodao kako sam postupak njezina otvaranja nije bio niti malo jednostavan.

- U mreži Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje više nije bilo mjesta za otvaranje jedne ovakve ordinacije, međutim, nismo odustali nego smo uz dodatna obrazloženja da je jedna ovakva ordinacija potrebna gradu Osijeku uspjeli ishodti sve potrebne dozvole. Ordinacija nije značajno velika, međutim, udovoljva svim tehničkim uvjetima, zapošljava stručnjake i zdravstveno osoblje koje je iskusno u radu s najmlađom populacijom - kazao je Lukić.
Nakon što su prije dvije godine prošireni kapaciteti fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja u Retfali, a prošle otvorena i jedna takva ambulanta u Belom Manastiru, zdravstvena usluga tog tipa sada je proširena i ambulantom za djecu.

- Želim naglasiti koliko je značajno otvaranje ove ordinacije, prije svega zbog zbrinjavanja neurorizične djece. Ovo je velika stvar za grad Osijek, obzirom da u posljednjih 20-ak godina nije bilo mjesta gdje bi se istvoremeno provodili dječji fizijatrijski pregledi i medicinska gimnastika. To smo postigli otvaranjem ove ambulante i to je vrlo značajno što se tiče rane intervencije kod djece s neuromotornim poteškoćama, da bi se na neki način postigli što bolji neurorazvojni ishodi i izbjegla veća oštećenja - rekla je dr. Ankica Firi, voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Osijek. I. Alilović

Župan obišao sportsku dvoranu Doma za odgoj djece i mladeži Osijek, u čijoj je obnovi sudjelovala i OBŽ


Nakon što je u utorak prisustvovao otvorenju ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Domu zdravlja u Drinskoj ulici 8, župan Ivan Anušić odmah je potom produžio do obližnje Vinkovačke ulice, gdje je sa suradnicima obišao sportsku dvoranu Doma za odgoj djece i mladeži Osijek, u čijoj je obnovi sudjelovala i Osječko-baranjska županija.
Dvorana je donedavno bila u prilično lošem stanju, no zahvaljujući finacijskoj pomoći OBŽ, koja je donirala 150.000 kuna, humanitarnoj akciji "(Ž)bicom do trice", u sklopu koje je osječki filantropski dvojac Igor Toman i Ivica Lenard, biciklirajuči 24 sata bez prestanka prikupio 23.000 kuna, te tvrtki PBZ Card, koja je kroz kampanju "Čini dobro svaki dan" donirala 273.000 kuna, temeljito je obnovljena i danas udovoljava svim uvjetima.

- Sredstvima Županije obnovili smo sportsku podlogu, a nakon toga, zahvaljujući kampanji "(Ž)bicom do trice", kupili i nove koševe, kako za dvoranu, tako i za vanjski teren. Donacijom tvrtke PBZ Card obložili smo zidove dvorane kako bi bila sigurnija, nabavili novu rasvjetu te sanirali dvije svlačionice koje se nalaze uz dvoranu - kazao je ravnatelj Doma Goran Tubić.

- Na inicijativu ravnatelja Ivana Tubića došli smo ovdje još prije dvije godine i primijetili da je dvorana u jako lošem stanju. S obzirom koliko je Centar važan za najranjivije skupine, odlučili smo izdvojiti 150.000 kuna i pomoći pri obnovi dvorane koja je danas puno kvalitetnija i spremnija udovoljiti potrebama korisnika. Ono što je bitno reći, OBŽ sudjeluje u svim segmentima života naše Županije, interveniramo tamo gdje je potrebno, pa i pomažući instiucijama koje nisu pod našom ingerencijom, ali se nalaze na našem području te smatramo da zajednički trebamo sudjelovati i pomoći tamo gdje je potrebno. U ovom slučaju to je bio Dom za odgoj djece i mladeži - kazao je župan. I. Alilović

Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

Najčitanije iz rubrike