Novosti
ISTRAŽIVANJE STAVOVA HRVATSKIH SREDNJOŠKOLACA

Mladi većinom politički nepismeni
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Četvrtina mladih u Hrvatskoj funkcionalno je i politički nepismena, upozorio je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Berto Šalaj komentirajući rezultate istraživanja političke pismenost mladih u Hrvatskoj.

Riječ je o istraživanju "Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola" u kojemu je sudjelovalo 1122 učenica i učenika iz 67 završnih razreda iz 59 srednjih škola diljem Hrvatske. Kako je objasnio Dražen Hoffmann, zamjenik izvršne direktorice Gonga, treći je to val istraživanja teme koja je bila predmet istraživanja i 2009./2010. i 2014./2015. Najnovije istraživanje provodili su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Gong, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Centar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu i Filozofski fakultet u Rijeci u suradnji s GOOD inicijativom.

Rezultate istraživanja predstavili su dr. Jelena Matić Bojić i dr. Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja. Uz napomenu kako je istraživanje pokazalo da mladi često ne poznaju osnovnu političku faktografiju, Baketa je kao primjer spomenuo da ne znaju koje su zemlje članice Europske unije. Istaknuo je da mladi manje razumiju temeljne političke pojmove, nemaju povjerenja u političke institucije, a najviše vjeruju vojsci i znanosti. Također, iako se najviše informiraju posredovanjem društvenih mreža i portala upravo njima najmanje vjeruju.

Uz napomenu kako su se istraživala politička znanja, sklonost predrasudama i stereotipima, vrijednosni stavovi i afiniteti, Matić Bojić istaknula je da su rezultati pokazali kako su sociopolitički stavovi mladih nešto demokratičniji nego 2015. To se, objasnila je, odnosi na stavove mladih prema homoseksualnim osobama, smanjeno priklanjanje autoritarnim tendencijama.

Ali, dodala je, još trećina ispitanika smatra da je homoseksualnost poremećaj ili bolest te da homoseksualne osobe ne bi trebale javno istupati zbog opasnosti od lošeg utjecaja na mlade. H
STAV PREMA DOMOVINSKOM RATU I NDH
Dio istraživanja odnosio se i na stavove mladih o Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu. Te rezultate komentirala je dr. Ana Ljubojević rekavši kako je tri četvrtine ispitanika iskazalo apsolutnu opredijeljenost za izvannastavne aktivnosti u Vukovaru, odnosno da tu žele saznati više o Domovinskom ratu jer njih 45 posto smatra da ne znaju dovoljno o Domovinskom ratu. Što se pak tiče Nezavisne države Hrvatske, najnovije istraživanje pokazalo je da nešto više od 15 posto mladih ne smatra NDH fašističkom tvorevinom.
Možda ste propustili...