Novosti
ANALIZA LISTA U SLAVONSKIM ŽUPANIJAMA

Ostala samo tri kandidata za osječko-baranjskog župana, a pet za vukovarsko-srijemskog
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
HDZ-ovi Anušić i Radić u anketama su favoriti izbora za župana i gradonačelnika Osijeka

Objava izbornih lista za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju ovaj je puta donijela i jedan raritet, a to je da prvi puta lista neke od jačih stranaka nije prihvaćena zbog premalog broja valjanih potpisa. Gotovo četvrtina potpisa koji je SDP predao za svog kandidata za župana Denisa Ambruša nije prihvaćena, što svjedoči da se u njihovom prikupljanju događalo svašta. No, to samo govori da ovo SDP-u nije dobar trenutak za lokalne izbore.


Stoga je kandidata za župana u Osječko-baranjskoj županiji samo tri, što pokazuje da se nikome previše nije išlo u utrku protiv, prema anketama, apsolutnog favorita - dosadašnjeg župana, HDZ-ovog Ivana Anušića. S obzirom na to da je jedan kandidat (i to SDP-ov) otpao, a potpora Anušiću u anketama i ovako je pokazivala da već u prvom krugu nije daleko od pobjede, sada se bi se to doista moglo dogoditi. Protukandidati su mu Vesna Vučemilović (DP/SU), sestra Miroslava Škore - čelnika Domovinskog pokreta te Ivica Mandić (HNS, HSS, Reformisti), koji će pokušati uloviti drugi izborni krug.

Direktori i kulturnjaci

Tih troje kandidata nose i liste kandidata tih stranaka/koalicija za skupštinu. Na Anušićevoj listi, na predzadnjem je mjestu Anto Đapić, a na posljednjem saborski zastupnik i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Na listi DP/SU je na drugom mjestu bivši gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, predsjednik uprave Pevexa, a niže na listi je i Zvonko Ibriks, nekadašnji član HSS-a i HDSSB-a. Listu koju predvodi Mandić (HNS LD, HSS, Reformisti) na posljednjem 47. mjestu zaključuje Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a.


Kandidata za gradonačelnika Osijeka, najvećeg grada u Slavoniji, ima osjetno više - sedam. To su Vladimir Ham (HNS, HSS, Reformisti), Katarina Kruhonja (Možemo), Goran Kušec (SDP), Berislav Mlinarević (DP, Most), Ivan Radić (HDZ, NL Ante Đapić, ANU, HSU, BUZ, HSLS, DHSS), Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) i Miroslav Vanek, kandidat grupe birača. Prema dosad objavljenim anketama, favorit je HDZ-ov Ivan Radić, pa bi ta stranka nakon 28 godina mogla dobiti gradonačelnika Osijeka, a slijedi kandidat SDP-a Goran Kušec. Drugoga će kruga zasigurno biti.


Lista je jedna više - osam. jer je ima i HDSSB, koji nema kandidata za gradonačelnika. Nju predvodi Ivica Završki, koji trenutno kao povjerenik i vodi tu stranku. Listu koju čine HDZ, NL Ante Đapić, ANU, HSU, BUZ, HSLS i DHSS, uz nositelja Radića, čine i Josip Škorić (drugi), predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Zoran Đuroković (peti), generalni direktor Hrvatskih voda, Željko Zubčić, ravnatelj osječkog Kliničkog bolničkog centra i na kraju opet Đapić.


SDP-ovu listu predvode Kušec i Piližota, a na njoj je i književnica Ivana Šojat. Na listi Snage SiB nakon Šišljagića tu su multimedijalna umjetnica Željka Fuderer Levak i organizator glazbenih događanja te vlasnik Agencije Koncert Domagoj Jukić, a niže i Božidar Šnajder, bivši intendant osječkog HNK.


Listu HNS-a, HSS-a i Reformista predvodi Ham, a zadnji je Čuraj. Listu Možemo! počinje mirovna aktivistica Katarina Kruhonja, a završava Ljerka Hedl, ravnateljica Gradskih galerija. Osječku listu DP-a i Mosta predvodi Bubalo, tu su Željko Požega (šesti), dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća, i Miroslav Šimić (osmi), direktor Karoline i bivši saborski zastupnik. Na Vanekovoj listi je i Mirna Rajle-Brođanac, bivša istaknuta hrvatska veslačica. Treba naglasiti i da neki od poznatih kandidata neće biti članovi skupštine i vijeća ni ako budu izabrani, jer već imaju obveze na drugim funkcijama, pa će umjesto njih ući drugi kandidati.
Mažar, Penava i Sabo

Prema mišljenju mnogih analitičara i boljih poznavatelja političkih prilika, predstojeći će izbori za vlast u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji biti iznimno neizvjesni i gotovo nitko ne očekuje da bi utrka mogla biti okončana već u prvom krugu.


Kada je riječ o Vukovaru za dužnost gradonačelnika 16. svibnja natjecat će se pet kandidata; Nenad Bučko (HNS), Damir Maduna (nezavisni, uz potporu SDP-a), Nikola Mažar (HDZ), aktualni gradonačelnik Ivan Penava (koji je nakon prošlogodišnjeg istupanja iz HDZ-a osnovao stranku sa svojim imenom) te bivši SDP-ovac, neovisni kandidat Željko Sabo. Realno je očekivati kako će Mažar, Penava i Sabo voditi bitku za ulazak u drugi krug. Sva trojica su optimistični i, dakako, najavljuju konačnu pobjedu. Koliko god bježali od toga, Mažar i Penava na dobar dio glasova računaju iz istog biračkog bazena, tradicionalno HDZ-ovog. Naime, Penava je ustvrdio kako, premda nemali broj vukovarskih HDZ-ovaca nije krenuo njegovim putem i napustio stranku, nisu zadovoljni ponajprije načinom na koji se državne vlasti odnose prema Vukovaru i računa na njihovu potporu. Mažar takve navode odbija, ističući kako je HDZ na istoku Hrvatske bio, jeste i ostat će dominantan. Sabo, pak, nakon što je isključen iz SDP-a, vjeruje kako će ogroman dio biračkog tijela naklonjen toj stranci glas dati njemu, a ne Maduni. Za dogradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine borit će se SDSS-ov Srđan Kolar i sadašnji dogradonačelnik Srđan Milaković (DSS).
Za izbor članova Županijske skupštine verificirano je sedam lista, a pozornost privlači to što, za razliku od Vukovara gdje nastupaju zajednički, Ivan Penava i Marijan Pavliček (HKS) na razini županije podupiru različite kandidate. Tako je Penava podržao Josipa Dabru, također bivšeg HDZ-ovca, dok je Pavliček stao iza Nikole Kajkića. Taj potez ide u korist HDZ-u, koji je posljednjih mjeseci potresen odlaskom nekoliko istaknutijih članova, no iz te stranke poručuju kako iza takvih odluka ne stoji neslaganje s politikom HDZ-a već to što pojedinci nisu ostvarili osobne ambicije.


Igor Bošnjak/Dragana Korpoš
8

je lista kandidata za izbore za osječko Gradsko vijeće
LISTE BEZ KANDIDATA ZA ŽUPANA
Lista kandidata za osječko-baranjsku Županijsku skupštinu ima daleko više nego kandidata za župana - sedam, pa će borba za mjesto u Županijskoj skupštini biti daleko zanimljivija, iako je i tu HDZ veliki favorit. Što se tiče lista onih koje na kraju nisu dali kandidata za župana, na čelu SDP-ove je Marko Bogatić iz Belog Manastira, čelnik osječkog SDP-a Boris Piližota je treći, a Đakovčanin Damir Tomić, koji je kao povjerenik pokušavao spasiti zbrku koja se, nakon prvotnog, neuspješnog sastavljanja liste i Hajdukovićeve ostavke, u toj stranci stvorila. Listu kao posljednji zaključuje Denis Ambruš, za čije kandidaturu za župana nije prikupljeno dovoljno potpisa. Nositelj liste Mosta i liberalnih demokrata je Ivica Šimundić, a SDSS-a Jovo Vuković iz Bijelog Brda, gospodarstvenik i bivši saborski zastupnik. Na toj listi je i dugogodišnji saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat. Listu Snage Slavonije i Baranje predvodi Vladimir Šišljagić, a na njoj je i bivša šefica osječke Porezne uprave, a poslije i Tržnice Zvjezdana Tuma-Pavlov.
VUKOVAR: 9 LISTA
Izbori za Gradsko vijeće Vukovara jamče popriličnu neizvjesnost. Za ukupno 19 mjesta u tom vijeću nadmetat će se devet lista, a već sada se prave računice tko bi s kim tu mogao koalirati. Uz liste HDZ-a, HNS-a, NL Ivana Penave i SDP-a, svoje mjesto u vukovarskom Vijeću traže i liste skupine birača Dragana Crnogorca, Pavla Josića i Željka Sabe te DSS-a i SDSS-a. S obzirom na to da prema zakonskim odrednicama trećina članova u Gradskom vijeću moraju biti Srbi, na taj dio kolača, uz stranke sa srpskim predznakom, pretendira i Sabo, ali i Penava, na čijoj se listi od petoga do sedmoga mjesta nalaze trojica pripadnika srpske manjine. U utrci za vukovarsko-srijemskog župana naći će se pak pet kandidata - SDP-ov Davor Ćavar, HDZ-ov Damir Dekanić i nezavisni Josip Dabro, Nikola Kajkić te Tomislav Panenić.
7

je lkandidata za gradonačelnika Osijeka