Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA VODEĆA PREMA PLANIRANIM INVESTICIJAMA

Za brojne projekte 387 milijuna kuna
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
VINKOVCI

Vukovarsko-srijemska županija, prema planu ovogodišnjeg proračuna, za investicije će usmjeriti 387,2 milijuna kuna, što je najviše u odnosu na ostale županije ne računa li se Zagreb te je među vodećima prema planu izdvojenih sredstava za investicije po stanovniku od 2,1 tisuću kuna, razvidno je iz aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija.

Neki od projekata planiranih u ovoj godini su Panonski centar za primjenu digitalnih tehnologija, Suvremeni energetski učinkoviti toplinski sustav grijanja u Vinkovcima, obnova dvorca Khuen Bellassy u Nuštru, Regionalni centar za digitalizaciju i razvoj te Obrazovno-razvojni centar Vinkovci u vinkovačkoj Mađarskoj školi. Županija je u suradnji s Vinkovcima i Otokom te općinama Nijemci, Drenovci, Nuštar, Babina Greda krenula u izradu projektno-tehničke dokumentacije za niz projekata. Novac za izradu dokumentacije osiguran je kroz Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema u iznosu od nepovratnih deset milijuna kuna, ali i u proračunu najistočnije županije i partnerskih gradova i općina. U Dodatak 2 Razvojnog sporazuma ušli su razvojni i strateški projekti, a riječ je o 38 projekata vrijednih 10,7 milijardi kuna, za čiju je gradnju i opremanje već osigurano 800 milijuna kuna.

U javnosti je manje poznat Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi kojim će se uspostaviti regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Lani je počela provedba 2. faze ovog projekta u vrijednosti od 35,9 milijuna kuna, koji je 100-postotno sufinanciran iz EU-a. Nastavak je to provedbe projekta kroz koji će se nadograditi prostor vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole te provesti rekonstrukcija prostora Srednje škole Ilok. Nadograđeni prostor vinkovačke škole površine 1500 četvornih metara sadržavat će pedološki praktikum te praktikume za preradu i doradu voća i povrća, agromelioraciju, agropraktikum, povrćarsko-cvjećarski praktikum, IN VITRO praktikum, učionice, kabinete, konferencijsku dvoranu te ostale prostore potrebne za rad s učenicima.

Srednja škola Ilok kroz projekt će rekonstruirati zgradu kušaonice vina i zgradu biotehnološkog laboratorija za kulturu tkiva sa staklenikom i dva plastenika. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike